KISEBBSÉGI FIGYELŐ

UKRAJNA
2001.november

KÜLPOLITIKA

Magyar - ukrán kétoldalú kapcsolatok

Magyarország Kijevbe akkreditált rendkívüli és meghatalmazott új nagykövete, Kontra Ferenc kárpátaljai látogatása során megbeszélést folytatott Hennagyij Moszkallal, a megyei állami közigazgatás elnökével, és Ivan Ivancsóval, a megyei tanács elnökével, majd hivatalos programja után találkozott a magyar társadalmi szervezetek vezetőivel, így Kovács Miklós parlamenti képviselővel, a KMKSZ elnökével, Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ alelnökével, valamint a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége vezetőivel.

Szabó Tibor, a HTMH elnöke, a Magyar-Ukrán Kisebbségi Vegyes Bizottság társelnöke Október 12-én a státustörvény végrehajtási rendelkezéseinek egyeztetésével kapcsolatos munkatalálkozón vett részt Hrihorij Szereda, Ukrajna Nemzetiségi és Migrációs Állami Főhatóságának vezetőjével Ungváron. A megbeszélésen Szabó Tibor tájékoztatást adott arról, hogy milyen stádiumban van a státustörvény végrehajtási rendelkezéseinek kidolgozása, ill. milyen mechanizmus szerint történik majd a magyar kisebbség részére a kedvezmények biztosítása. A HTMH elnöke ismét kifejezte köszönetét Ukrajnának a státustörvény elfogadásával kapcsolatos megértő és pozitív álláspontjáért. H. Szereda nagyra értékelte, hogy Magyarország átadta az ukrán félnek a státustörvény végrehajtási rendelkezéseinek szövegét, amiről hivatalos álláspontot alakítanak ki. A találkozón az ukrán fél megerősítette, hogy a vegyes bizottság áprilisi ülésén elfogadott ajánlások végrehajtása továbbra is jó ütemben halad. A felek megállapodtak abban, hogy a decemberben esedékes vegyes bizottsági ülés előtt még egy munkatalálkozót tartanak.

Jurij Muska, Ukrajna magyarországi nagykövetségének tanácsnoka a határon túli magyarok jogállásáról szóló törvénnyel kapcsolatban kifejtette, hogy üdvözli a státustörvény gondolatát, hiszen amikor a magyar állam támogatja a kárpátaljai magyarokat, egyben ukrán állampolgárokon segít, ami pedig nem lehet káros az ország számára sem.

Vissza a kezdőlapraVissza a kisebbségi oldalra