ÜNNEPVÁRÓ ÁBÉCÉ
Az alábbi kis ábc a pozsonyi Új Szóból való. Örömmel adnánk közre olvasóink lexikon cikkeit a következő betűköz.
A – ajándék.
A legfontosabb szempont, hogy személyre szóló legyen. Illetlenség továbbadni a tavaly kapott virágvázát, kiváltképpen olyasvalakinek, aki ismeri az eredetét. Az ajándék – hányszor elmondták már! – akkor szerez örömet, ha egész évben odafigyelünk szeretteinkre, s így pontosan tudjuk, mire vágynak.
B – békesség...
...a földön a jóakaratú embereknek. Ezt komolyan kellene venni – bár nyilvánvaló, hogy a földet nemcsak jóakaratú emberek népesítik be, környzetünkben is előfordulnak nem ilyenek. De szerencsére nem ők alkotják a többséget. Ha máshol nem sikerül is, legalább otthonunkban teremtsük meg a békességet.
C – cukorka
Ez idő tájt övé a főszerep. A jóból is megárt a sok igazsága a cukorkára is érvényes. Az ártalom nemcsak gyomorrontás formájában jelentkezhet, hanem a hétköznapok  eljövetelével – kilókban is.
CS – család
Legfőbb ideje, hogy a (meglazult) kötelékeket szorosabbra fűzzük szűkebb és tágabb családi körben. A hozzátartozók többet érdemelnek egy telefonnál!
D – dió.
Nem hiányozhat az asztalról, mint ahogyan a füge, a datolya, a méz és a fokhagyma sem. Aki hamar elfárad, valószínűleg vashiányban szenved, a dió pedig vasat tartalmaz. A kócos idegeket is kifésüli.
E – evés
Ne essünk ugyanabba a hibába, mint tavaly meg tavalyelőtt, amikor többet készítettünk, mint amennyit kellett volna, hiszen a vendégek se bírtak enni, ennyi finom étket pedig vétek kidobni – felcsaptunk hát kármentőnek, aztán meg nem győztünk panaszkodni.
F – fenyőfa
Nélküle nem karácsony a karácsony. Lehet ezüst vagy búr, kicsi vagy nagy, formás vagy ágafogyott, élő vagy mű, s ha egyik sem megfelelő, pár fenyőág mindenképpen kerüljön a vázába.
G – gazdagság
Igaz, hogy a pénz beszél (és olyan szépeket mond...), de a gazdagságot nem ez jelenti főleg, hanem a lelkiek.


Gy – gyertya

Szó se róla, a villanygyertya praktikus, de azért gyújtsunk néhány igazit is. Nemcsak dísz, hanem a szellemi felfrissülés kelléke is. Nézzen a gyertya lángjába egy percig, de ne hunyorogjon, azután hunyja le a szemét. ĺgy is látni fogja a lángot. Mindaddig ne nyissa ki a szemét, amíg a kép el nem tűnik. A gyakorlatot ötször ismételje meg. Úgy fogja magát érezni, mintha kicserélték volna. Megnyugszik.
Vissza a kezdőlapra