Vajdasági autonómia - Kasza József és Zoran Djindjic kormányfő megbeszélései
Zoran Djindjic szerb kormányfő és Kasza József miniszterelnök-helyettes abban állapodott meg, hogy felgyorsítják a vajdasági autonómia hatásköreinek visszaszármaztatási folyamatát.

     Kasza József - aki a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke - a szerb kormányfővel folytatott megbeszélés után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Zoran Djindjic sohasem sem ellenezte, hogy a tartomány maradéktalanul visszakapja néhai hatásköreit. Kasza szerint azonban figyelembe kell venni bizonyos realitásokat, kiváltképpen a szűkös köztársasági költségvetést. A vajdasági politikus szerint nem "lehet fejjel rohanni a falnak" és egyik napról a másikra helyreállítani azt, amit a milosevici rendszer tíz éve alatt elrontottak.

     A vajdasági autonómia kapcsán az elmúlt napokban éles szócsata zajlott le Nenad Canak vajdasági parlamenti elnök és Zoran Djindjic között. A vitára egyebek mellett az is okot adott, hogy az újvidéki rádió-televízió vezetőinek belgrádi kinevezése után Canak nyilvánosan összetörte az RTS szerbiai rádió-televízió - amelyhez a hatályos törvények szerint az újvidéki intézmény tartozik - cégtábláját, majd megköpdöste s megtaposta, miközben nyomdafestéket nem tűrő szavakkal ostorozta az RTS-t a milosevici időkben betöltött szerepe miatt.

     "Türelmetlenség tapasztalható mind Vajdaság, mind pedig Szerbia részéről, s ez konfliktusokhoz és vitákhoz vezet. Nem vagyok a kemény megnyilvánulások, szavaknak a híve, amelyek mindinkább választási kampány részévé válnak, miközben a lényeg elfelejtődik. A feszültségeket enyhíteni kell" - hangoztatta ezzel kapcsolatosan Kasza József.

     A VMSZ elnöke szerint ennek a gondolatnak a jegyében zajlott le a vajdasági tartományi parlamentben tartott egyeztetés a tartományi és a köztársasági képviselők között arról a törvényről, amely a hatályos köztársasági kereteken belül egyszerre állítaná vissza a vajdasági autonómiával járó tartományi hatáskörök egy részét.

     A vajdasági tájékoztatási titkárság közleménye szerint a megbeszélésen megállapodás született arról, hogy tíz napon belül elkészül a törvény első "csomagja", amely előirányozza az elsődleges fontosságú hatáskörök - egészségügyi és rokkantbiztosítást, nyugdíjbiztosítás, oktatás, kultúra és tömegtájékoztatást - visszaszolgáltatását.

MTI
Vissza a kezdőlapra