Vajdasági Magyar Könyvnapok
Megnyitották hétfő este Szabadkán az olvasás éve jegyében rendezett Vajdasági Magyar Könyvnapokat.

    A szabadkai városháza dísztermében tartott ünnepélyes nyitórendezvényen számos vajdasági magyar vezető mellett sok magyarországi vendég is részt vett. A magyar kormányt Náray-Szabó Gábor, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára képviselte, de az ünnepségen részt vett Gaso Knezevic szerbiai oktatási miniszter is.

     A helyettes államtikár nyitóbeszédében rámutatott, hogy az olvasás kisodródott a hétköznapi életből, a televízió kiszorította a betűt. - Riasztó felmérések kerültek napvilágra, amelyek arról tanúskodnak, hogy az emberek sokasága nem érti azt, hogy mit olvas. A magyar kormány ezért is határozta el a nyár közepén, hogy meghirdeti az olvasás évét, és úgy döntött, hogy ebből nem maradhatnak ki a határon túli magyarok sem - mondta.

     Józsa László, a vajdasági Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács (IMNT) elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy az ünnepi alkalom dacára el kell mondani: lemaradást, leszakadást hivatott ellensúlyozni az Olvasás éve a Vajdaságban elnevezésű rendezvénysorozat. - Kétségtelen ugyanis, hogy az olvasási szokások tekintetében a délvidéki magyarok megközelítően sem büszkélkedhetnek olyan mutatókkal, mint az anyaország, vagy bármely másik magyar lakta régió, noha évtizedeken át termelte a tollforgatáshoz értő író- és költőgenerációkat - húzta alá.

     Dudás Károly, a vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke hangsúlyozta, hogy a vajdasági magyarokat egy évtizeden át a könyvtelenség időszaka sanyargatta, de most is alig akad olyan vajdasági magyar kiadvány, amely ne a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma vagy az Illyés Alapítvány támogatásával jelent volna meg.

     A rendezvény idején a szabadkai városháza előcsarnokában új vajdasági magyar könyveket mutattak be. A Vajdasági Magyar Könyvnapok a megnyitó után vándorútra kel, kedden már a zentai városháza könyvtárában állítják ki a könyveket, szerdán pedig Újvidéken folytatódik a rendezvénysorozat. Október 25-én Belgrádban megnyílik a 46. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár, amelyre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az újvidéki Fórum könyvkiadóval közösen a magyar és a vajdasági könyvkiadás terméseiből mutat be keresztmetszetet.

MTI
Vissza a kezdőlapra