Vajdaság - Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács a státustörvény ajánló szervezete
A vajdasági Ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács (IMNT) szombaton kanizsai ülésén felkért 18 ismert vajdasági személyt, hogy alakítsák meg a státustörvény által előírt ajánló szervezetet. Józsa László az IMNT elnöke a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a megalakuló ajánló szervezetnek össze kell hívnia alakuló ülését, meg kell fogalmaznia alapító okiratát, s a hatályos jogszabályok szerint polgári egyesületként be kell jegyeztetnie magát.

    A szervezetnek kapcsolatba kell lépnie továbbá a magyar kormánnyal, s csak azután látnak hozzá az ajánló bizottság személyi és tárgyi feltételeinek megteremtéséhez, hogy Budapest elfogadta a testületet.

     Józsa László elmondta, hogy az Ágoston András vezette Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP), a Páll Sándor vezette Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és Varga Tibor vezette Kereszténydemokrata Európa-Mozgalom (KDEM), a felhívás ellenére nem jelölt képviselőt a megalakuló ajánló szervezetbe, ezért az IMNT felhívta az említett pártokat, hogy utólag tegyék meg ajánlásaikat. (A VMDP-nek 2, a VMDK-nak és a KDEM-nek 1-1 helyet tartanak fenn a testületben.)

     Az ajánló szervezetben képviselteti magát a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Ifjúsági Tanács, a Római Katolikus Egyház szabadkai és nagybecskereki püspöksége, a jugoszláviai Református Keresztény Egyház és az Evangélikus Egyház, a politikai pártok közül pedig a Kasza József vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Böröcz József vezette Vajdasági Magyar Polgári Mozgalom (VMPM) képviselteti magát.

     Józsa László szerint a VMDP, a VMDK és a KDEM mindeddig elutasította a részvételét az IMNT-ben is, s meglehetősen súlyos és nem helytálló kritikával illette a szervezet munkáját.

MTI
Vissza a kezdőlapra