Vajdaság státusa
Referendum Vajdaságban is?

A 17 vajdasági párt és civil szervezet képviselői hétfőn este Palicson megtartott ülésükön ellenszavazat nélkül egyeztek meg abban, hogy azonnal megkezdjék Vajdaság jövőbeni alkotmányának kidolgozását, és azt a javaslatot is egyhangúlag támogatták, hogy népszavazást kell kiírni Vajdaság státusával kapcsolatban. A pártok és szervezetek képviselői egységesek voltak abban is, hogy a jövőben sem módosítanak a Vajdaság autonómiájának visszaállításáról szóló platformban meghatározott álláspontjaikon, tudósít a Magyar Szó.

Kasza, Iszakov és Csanak a palicsi találkozóról

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Palicson megtartott találkozó kapcsán elmondta „a referendumra vonatkozó elképzelést mindenki elfogadta, de az ezzel kapcsolatos részletek kidolgozására és a végső döntéshozatalra csak egy későbbi időpontban kerül majd sor”, jelentette a B92.

Miodrag Iszakov, a Vajdasági Reformisták elnöke csak átmenetinek tekinti a jelenlegi időszakot, amikor a jelenlegi alkotmányos kereteken belül adnak át bizonyos jogköröket a tartománynak. „Ez csak egy kis lépés a végső cél felé, az pedig Szerbia alkotmányának megváltoztatása, oly módon, hogy az új alkotmányban Vajdaság szerepe és helye már méltó, minőséges és tartós módon legyen megoldva”, fejtegette Iszakov.

Nenad Csanak azt kifogásolta, hogy Vajdaság – amely a legtöbb egy főre eső nemzeti jövedelmet adja Jugoszláviának – nem vehet részt tárgyalófélként az ország jövőjéről folytatott tárgyalásokon. „Vajdaságnak még csak arra sincs joga, hogy az asztalnál üljön, és hallgassa, amint a sorsáról döntenek, megnyírbált sajtóközleményekből kell értesülnie a történtekről, amelyekben gyakorlatilag nem ír semmit”, mondta a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke.

Vissza a kezdőlapra