Az éjszaka tapintása: vakok színházi előadása látóknak
A Vakrepülés Társaság október 15-én, a Fehér Bot Napján mutatja be hat vak szereplővel Donáti István: Az éjszaka tapintása című darabját, amelyet azoknak a látó embereknek szánnak, akik szeretnének többet megérteni a vakok különleges világából - derült ki a darab hétfői sajtóbemutatóján Budapesten.

    A teljes sötétségben tartott előadáson a földön ülő közönség egy olyan világba tesz utazást, amelynek "csak hangja, illata, érdessége és íze van".

     Sallai Zoltán rendező a bemutatót követő beszélgetésen elmondta: Donáti István felkérésükre írta a darabot, a sötétre és az érzékszervi megtapasztalásokra adaptálva a klasszikus színházat.

     Az előadáson nem csak a színészek, hanem a hang- és egyéb hatásokért felelős közreműködők is vakok. Amint azt a rendező megjegyezte: a teljes sötétségben ezt látó nem is tudta volna megcsinálni.

     A "nézők" hangokon, illatokon keresztül követik a történetet, amelynek egy italra, egy süteményre, egy táncra, egy "tengerparti sétára" saját maguk is részeseivé válnak.

     Az előadás egy rövid "próbasötétséggel" kezdődik, amely után a közönség tagjai még elhagyhatják a termet. Sallai Zoltán szerint erre azért van szükség, mert kiszámíthatatlan az egyes emberek reakciója a látás adta biztonságos közeg elvesztésekor. Tapasztalataik alapján sokan félelemmel, de vannak olyanok is, akik agresszióval reagálnak a teljes sötétségre.

     Az előadást bemutató sajtóanyagban az alkotók kiemelik: a darab látóknak szól, "arról, hogy magunkból valami mást megértsünk, arról, hogy vakok segítségével megéljünk egy másik dimenziót, ami csupán egy karnyújtásnyira van tőlünk".

     A történet óhatatlanul elgondolkodtat a másság fogalmáról - teszik hozzá - segíthet a vakokról alkotott kép átértékelésében.

     Az október 15-i zártkörű bemutatót 27-én és 28-án követik az első, a nagyközönség számára nyitott előadások. Október 30-tól pedig az év végéig minden kedden "látható" lesz Az éjszaka tapintása a VII. kerületi Akácos Udvarban.

MTI
Vissza a kezdőlapra