Kossuth-megemlékezések az Egyesült Államokban

Kossuth Lajos látogatásának 150. évfordulóján a nagy visszhangot kiváltó decemberi New York-i nyitórendezvényt követően országszerte folytatódnak a Kossuth ünnepségek az Amerikai Egyesült Államokban.
Január 7-én a washingtoni Kossuth Házban eredeti tárgyakat is felvonultató kiállítás megtekintésével egybekötött, bensőséges hangulatú megemlékezést tartottak, melyet az 1896-ban életbiztosítási társaságként alapított, de ma már jelentős kulturális tevékenységet is végző Hungarian Reformed Federation of America nevű tekintélyes magyar egyesület szervezett.
Philadelphiában a Magyar Otthon rendezésében ünnepelték az évfordulót január 12-én szombaton. Az est szónoka Jeszenszky Géza nagykövet volt. A vacsorával egybekötött gazdag ünnepi műsorban, amelyben helyben élő magyar előadóművészek léptek fel, részletek hangzottak el Kossuth híres beszédéből, amelyet az amerikai függetlenség szimbólumának tekintett Independence Hallban mondott.
Vasárnap New Yersey állam székhelyén, Trentonban tartottak megemlékezést a helyi magyar református egyház szervezésében. A program a délelőtti istentiszteletet követő közös ebéddel kezdődött a templom mellett található egykori magyar vasárnapi iskola épületében. A rendezvényen megjelent a város polgármestere. A közönség a New Brunswick-i Vers Hangja Irodalmi Kör előadásában népzenével, Kossuth-nótákkal és negyvennyolcas dalokkal fűszerezett irodalmi, művelődéstörténeti összeállítást láthatott.
 Los Angelesben január 19-én az ünnepségen résztvevők előbb megkoszorúzzák Kossuth Lajos 1954-ben felavatott mellszobrát az Expedition Parkban, majd a főkonzuli rezidencián láthatnak történelmi, irodalmi, zenei programot Szörényi Éva színművész részvételével.
A Baltimore-ban élő maroknyi magyar közösség a hatalmas gyűjteményeiről és színvonalas egyedi kiállításairól Amerika szerte méltán híres Walters Art Museum reprezentatív auditóriumában rendezi saját megemlékezését. Nem érdektelen megemlíteni, hogy előadókörútja során a múzeumhoz tartozó egyik - akkor szállodaként működő - épületben szállt meg annak idején Kossuth és kísérete.
 Az amerikai fővárosban a központi Kossuth ünnepséget a Magyar Nagykövetség szervezi február 12-ére. A nagyszabású gálaesten a Belügyminisztérium Duna Művészegyüttese mutatja be a nagy magyar államférfi életéről készített táncjátékát A szabadsághős címmel. A washingtoni ősbemutató után a darabot az érdeklődők tervek szerint Clevelandben és New Brunswickban is megtekinthetik.
 Február második felében két Ohio állambeli nagyváros, Dayton és Columbus magyar közösségei rendezésében ünneplik meg a látogatás évfordulóját. Daytonban a magyar evangélikus és református egyház kezelésében álló Kossuth Ház, míg az állam székhelyén, Columbusban a törvényhozás épülete, a patinás State Hall ad otthont a megemlékezésnek. Az előkészületekre jellemző, hogy a helyi Kossuth utcában található - egyébként nem magyar tulajdonban álló - vendéglő az ott készülő speciális gulyás levest mától "Kossuth-soup" néven kínálja.
Vissza a kezdőlapra