Pokorni Zoltán és Wim van Velzen a Magyarország 2014 konferencián
 Ha meg tudjuk őrizni egymásba vetett hitünket, bizalmunkat és képesek vagyunk a magyar gazdaság növekedését fenntartani, akkor 2014-re Magyarország el tudja érni az uniós országok átlagteljesítményét - közölte a Fidesz elnöke pénteken, Budapesten. Pokorni Zoltán a Magyarország 2014 című konferencia sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "nem túlzó emberi igény azt remélni, hogy a gyerekeink európai polgárként élhetik az életüket, és mi magunk ezt még egészségben meg tudjuk élni."

     - Magyarország számára ez az út a tudásalapú gazdaságon keresztül vezet - tette hozzá.
     Pokorni Zoltán úgy vélte: a magyar gazdaságban van annyi dinamizmus és erő, hogy képes legyen 2006-ra teljesíteni az eurózónához való csatlakozás feltételeit.
     Mint mondta, a 2004-es európai parlamenti választásokon lesznek magyar jelöltek, "Magyarország részt fog venni ezen a választáson." - Az a teljesítmény, ami a magyar emberek mögött áll, jogosít fel bennünket arra, hogy azt mondjuk: nem tudunk elfogadni olyan utat, amely jó évtizedig másodrendű állampolgárként kezelné a magyar állampolgárokat az unión belül - szögezte le.
     A legnagyobb kormánypárt elnöke hozzátette: a támogatások kérdésében olyan pozíciót kell elérni, ami az ország állampolgárainak jó.
     Szólt arról, hogy a jelenlegi kormányzat a korábbi 0,68 százalékról a GDP 1,5 százalékára emelte a kutatás-fejlesztésre szánt támogatásokat.
     Kitért arra, hogy 14 multinacionális cég telepítette Magyarországra kutatás-fejlesztési központját.
     A Fidesz elnöke szerint mindhárom eddigi kormányt elismerés illeti amiatt, hogy 40 százalékra emelkedett azon fiatalok aránya, akik felsőfokú intézményekbe járnak.
     - Azt a célt fogalmaztuk meg, hogy 2006-ra minden második fiatal versenyképes, minőségi tudást, felemelkedést jelentő diplomát kapjon a kezébe - jelentette ki Pokorni Zoltán. Hozzáfűzte: Magyarország nem az olcsó, hanem a kvalifikált munkaerővel akarja a versenyben pozícionálni magát.
     A sajtótájékoztatón Wim van Velzen, az Európai Néppárt alelnöke közölte: meglepődött azon, hogy a magyarországi ellenzék a csatlakozni kívánó országoktól eltérően kezeli az integrációs tárgyalások során elért kormányzati eredményeket.
     - Azt hittem, hogy minden magyar politikai erő, ellenzék és kormány egyaránt büszke lesz az elért eredményekre - fogalmazott, majd hozzátette: más országokban ezt lehet látni.
     Úgy vélte, az ellenzék itt valamiért máshogy dolgozik; lehetséges okokként a féltékenységet és a választási kampányt említette.
     Az Európai Néppárt alelnöke leszögezte: furcsa dolgokat tapasztalt az európai bizottság mezőgazdasági támogatásokkal összefüggő elsődleges jelentésének fogadtatása terén is.
     - Magyarország 2004-ben már részt vehet az európai parlamenti választásokon - mondta. Kitért arra, hogy Magyarország jó jelentést kapott az európai bizottságtól, és az ország gazdasági mutatói is kedvezőek.
     - Még mindig sok a tennivaló - tette hozzá, majd leszögezte: Magyarország eddig jó munkát végzett.

MTI
Vissza a kezdőlapra