Hírek és vélemények

A magyar külpolitika a közép-európai összetartozás és együttműködés egyik, számára változatlanul kiemelten fontos területének tekinti a visegrádi együttműködést, és érdekelt annak folytatásában - szerepel Martonyi János külügyminiszter keddi nyilatkozatában, amelyet a tárca szóvivői irodája juttatott el az MTI-nek.

Hasonló nyilatkozat már Prágából is érkezett.
A gond az, hogy a csehek és a szlovákok még nem készek megbocsátani a németeknek és magyaroknak, hogy elüldözték őket szülőföldjükről és elkobozták vagyonukat.


Az MSZP a visegrádi együttműködés megmentése érdekében javasolja az Országgyűlés külügyi bizottságának, hogy hozzon létre egy jószolgálati missziót, amelynek az lenne a feladata, hogy szükség esetén - és ha lehetőség is nyílik rá - a három visegrádi ország parlamentjeiben felvegye a kapcsolatot a külügyi bizottságokkal. Ezt keddi, Szegeden tartott sajtótájékoztatóján közölte a szocialista párt elnöke. Kovács László szerint a "törés kijavításának" másik lehetősége pártkereteken belül adódik. - Lengyelországban és Csehországban szociáldemokrata kormány van, mindkét ország szociáldemokratáival igen jó az MSZP kapcsolata, igyekeznek tehát mindent megtenni, hogy a visegrádi együttműködés "túlélje a jelenlegi kormányt és túlélje Orbán Viktor dúlását" - közölte a pártelnök.

Érdekes, Kovács külügyminisztersége alatt nem létezett a V4. Orbán Viktor emelte be valójában a szlovákokat és keltette életre a korábban a csehek által gátolt összefogást. Horn és Kovács a kisujját sem mozdította az ügy érdekében, s nemrég még Kovács helytelenítette, hogy az uniós ügyeket miért nem az unióval, s miért visegrádi keretek között próbáljuk kezelni.


Kovács László szocialista pártelnök nyílt levélben osztotta meg aggodalmát Mádl Ferenc köztársasági elnökkel "bizonyos pártoknak a kampány hangnemével kapcsolatos kijelentései és tényleges gyakorlata közötti éles ellentét miatt". Az ellenzéki politikus az MTI-hez is eljuttatott levelében erre példaként említi Kövér László, Fidesz alelnök hétfőn Budafokon elmondott beszédét, amelynek egyes részei - véleménye szerint - alapjaiban mondanak ellent az államfő által kért mértéktartó, a nemzeti konszenzust nem támadó hangvételnek, és emberi méltóságukban sértik a szocialistákat.
 - Különösen visszataszítónak érzem azt a megfogalmazást, miszerint: "Medgyessy Péter és Kovács László nem mert kijönni a Köztársaság téri pártszékházból, nehogy úgy járjanak mint szegény Mező Imre, akit onnan kilépve hátba lőttek." - hangsúlyozza levelében Kovács László. A pártelnök ezért arra kéri Mádl Ferencet: vesse latba személyes tekintélyét és politikai befolyását annak érdekében, hogy a választási kampányban ilyen, illetve ehhez hasonló kijelentések ne hangozhassanak el.

Miért ne? - tehetjük fel a költői kérdést. Mert emlékezteti a hallgatóságot arra, amit a Köztársaság tér valóban jelent? Mert rámutat a mai szocialisták gyökereire és egymás iránti "felelősségükre"? Talán Szűrös Mátyást - jelképesen - nem saját elvbarátai lőtték hátba az elmúlt hónapokban?
Szájer József szerint a szocialisták jelentős mértékben akadályozzák az ország uniós csatlakozását. A Fidesz képviselőcsoportjának vezetője kedden a parlament utolsó ülését követő sajtótájékoztatón annak kapcsán bírálta az MSZP-t, hogy az ellenzéki párt megakadályozta a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítását.
Mint mondta, a módosítás elengedhetetlen feltétele annak, hogy Magyarország le tudja zárni az uniós csatlakozási tárgyalások során az audiovizuális fejezetet. Megjegyezte azt is, hogy a csatlakozásra váró országok közül Magyarországon kívül csak Románia késlekedik még e fejezet lezárásával.
Az MSZP két rossz közül választhatott. Vagy közreműködik a média törvény módosításában, vagy megakadályozza azt. Ha bejön és gátol, akkor megváltoztatja korábbi döntését, ha nem jön be, akkor nevetségessé válik. A legjobb változat a saját szempontjából - az lett volna, ha bejön és igennel szavaz. Ekkor naponta megjelenő békeszólamainak lett volna fedezete. Rossz - talán a legrosszabb változatot választottak, s ami még szörnyűbb, még büszkék is rá:
Nagy Sándor: A mai nap méltó volt a Fidesz négyéves munkájához és a kormány parlamentben tanúsított magatartásához, de méltatlan volt az országhoz és a magyar Országgyűléshez.
Ezt a képviselő úr semmivel nem támasztotta alá, hacsak a következő sorokat nem ennek vélte: A Fidesz-frakció ahelyett, hogy az ellenzék lehazaárulózása következtében kialakult konfliktust akarta volna megoldani, az utolsó ülésen is azon törte a fejét, miként lehet az MSZP nélkül és ellenére kétharmados törvényt módosítani. - Ezt megakadályoztuk, és bebizonyítottuk, hogy a Fidesz felfogásával ellentétben, ellenzék nélkül nem működik a parlament - szögezte le a szocialista frakcióvezető.
Mint jól tudjuk, a szocialista sértődés tárgya az, hogy meghallották, hogy az egymás között róluk beszélgető Fidesz-képviselők mit mondanak. Parlamenti beszédben, jegyzőkönyvbe írandó megszólalásban nem helyes kemény szavakat használni. De ez nem történt meg. Nincs miért konfliktust oldani, mert a Fidesz nem követett el hibát, s mert az MSZP lelkiismereti gondjait csak ők maguk oldhatják meg.


Az MSZP kész akár egyedül is kormányt alakítani, ugyanakkor nyitott egy koalíciós kormányra is. Ezt Medgyessy Péter, a párt miniszterelnök-jelöltje mondta kedden Kaposváron A koalíció összetételére vonatkozóan leszögezte: ebből két partnert feltétlenül kizár. - Kizárom azt a MIÉP-et, amelyik sajnos politikai vezetése következtében - nem feltétlenül minden tagja miatt - elment teljesen a szélsőségek felé, ami elfogadhatatlan számunkra; s kizárom a Fideszt is: az elmúlt négy évben annyi hibát követtek el, hogy nem tudom elképzelni, hogy koalíciót kössünk velük - jelentette ki. -

Ám egyetlen hibát nem nevezett meg. Nem is nagyon tudna, mert az általuk kifogásolt kormányzati lépéseket a lakosság többnyire kedvelte és támogatta. A valódi hiba az MSZP szemében, hogy a Fidesz létezik.
Surján László

Vissza a kezdőlapra