Család- és Gyermekvédelmi Tanács
A kormány képviseletében Orbán Viktor miniszterelnök és Harrach Péter szociális és családügyi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá családok érdekeit képviselő civil szervezetekkel a Család- és Gyermekvédelmi Tanács létrehozásáról szombaton Budapesten.

    Az aláírást megelőzően Orbán Viktor miniszterelnök beszédében rámutatott: családban élni jó és ami jó a családoknak, az jó a nemzetnek is.
     A miniszterelnök ismertette azokat a meghozott és tervezett intézkedéseket, amelyeknek fő célja a családok helyzetének javítása. Ezek között foglalkozott a lakáshoz jutás megkönnyítésére hozott intézkedésekkel.
     Kiemelte: 2002. március 1-jétől a használt lakások vásárlásához is ugyanolyan arányú kamattámogatást lehet igénybe venni, mint az új lakás vásárlása esetén.
     Kifejtette: a kormány célja, hogy a kamatok leszorításával használt lakások vásárlását is segítse, de továbbra is támogatják új és bérlakások építését, illetve lakásfelújításhoz is igényelhető államilag támogatott hiteleket terveznek.
     - Magyarországon minden embernek járjon legalább egy esély - mondta Orbán Viktor az eddig 70 ezer fiatal által igénybe vett diákhitelről szólva.
     Az esélyteremtés lehetőségeit bővítő intézkedések között említette a tankötelezettség 18 éves korig történő felemelését, valamint azt a kormányzati szándékot, hogy az évtized második felében minden második fiatal egyetemen, főiskolán tanulhasson.
     Orbán Viktor elmondta: 2006-ig a gyermekek után járó adókedvezmény egy gyerek esetén egymillió forint, két gyerek esetén kettő, három gyerek esetén hárommillió forint lesz, hasonlóan a szociálpolitikai kedvezményhez, mely egy gyermek után egymillió, kettő után kettő, három gyermek után hárommillió forint összegben igényelhető.
     Orbán Viktor hangsúlyozta: azok teszik a legtöbbet az ország jövőjéért, akik a munka mellett gyereket is nevelnek.
     A miniszterelnök hozzátette: a családfenntartás nemcsak szociálpolitikai, hanem gazdasági kérdés, s kijelentette: a mindenkori kormányoknak azzal kell leginkább foglalkoznia, ami az embereknek fontos, így például a családdal.
     Orbán Viktor szerint az ország gondolkodása, a jövőbe vetett hite 1998 óta bátrabb, bizakodóbb lett, s ezzel tulajdonképpen elérkezett a rendszerváltás harmadik szakasza, ami a közjogi, politikai, gazdasági életben végbement átalakulást követte.
     Harrach Péter szociális és családügyi miniszter úgy fogalmazott: az egészséges, ép, szerepüket betöltő családok alkotják az emelkedő nemzet legkisebb egységét.
     Rámutatott: a családoknak lehetőségeket kell biztosítani, s ehhez fontos a Család- és Gyermekvédelmi Tanács létrehozása.
     A szándéknyilatkozat szerint az aláírók fontosnak tartják, hogy a családok civil szervezeteinek képviselőit a kormány bevonja minden, a családokat, gyermekeket érintő intézkedés, jogi szabályozás előkészítésébe, s erre megfelelőnek tartják a Család- és Gyermekvédelmi Tanács létrehozását.
     A tanács működésének elvei között többek között a család, az anyaság értékét elismerő társadalom megteremtése, családbarát környezet kialakítása, az elhatalmasodó erőszak elleni fellépés és a szociálpolitikai intézkedésekkel kiegészített családpolitika szerepel.

MTI
Vissza a kezdőlapra