Újabb támadás a csángók ellen

A Moldvai Csángómagyar Szövetség betiltását követeli a Bákó megyei tanfelügyelôség illegális oktatási tevékenység végzése miatt — közölte hétfôn a Curentul.

A lap szerint a megyei tanfelügyelôség a bákói és a sepsiszentgyörgyi bíróságnál tett feljelentést. A hivatal azzal vádolja a szövetséget, hogy engedély nélkül folytat oktatási tevékenységet, mivel az sem az alapszabályában nem szerepel, sem pedig nem kért engedélyt az oktatási minisztériumtól.

A Moldvai Csángómagyar Szövetség és a Szeret Alapítvány támogatásával tavaly ôsszel kezdték meg két bákói településen — Klézsén és Pusztinán — a magyar nyelv iskola utáni tanítását, mivel a megyei tanfelügyelôség az érvényben lévô oktatási törvényt megsértve nem engedélyezte, hogy a szülôk kérésére az állami iskolákban tanítsák a magyar nyelvet.

A két civil szervezet kezdeményezését a bákói tanfelügyelôség elôbb azzal próbálta meghiúsítani, hogy kijelentette: a tanításnak helyt adó magánházak nem felelnek meg az egészségügyi követelményeknek. Ugyanakkor a Bákó megyei állam iskolák döntô többsége sem rendelkezik a szükséges egészségügyi engedéllyel.

Az 1991-ben alapított Moldvai Csángómagyar Szövetség alapszabályában valóban nem szerepel az oktatási tevékenység, de az anyanyelv ápolása igen. Az iskolán kívüli alternatív oktatás éppen ezért szigorúan a magyar nyelv tanítására korlátozódik. Ennek ellenére a bákói kezdeményezés "veszélyeit" ecsetelô román sajtó kitartóan állítja, hogy "magyar eszmékre, Magyarország történelemére, földrajzára és hittanra is oktatják a román gyerekeket".

A Curentul külön hangsúlyozta, hogy bár helyi — megyei szinten — részletes dokumentációt állítottak össze errôl a törvénytelen tevékenységrôl, a bukaresti központ semmilyen intézkedést nem hozott a románellenes tevékenység leállítására.

— Ha mindez az eddigi közöny mellett folytatódik, fennáll annak a veszélye, hogy hamarosan egy új enklávé formájában az egész térség kicsúszik az ellenôrzés alól — figyelmeztetett a magyar nyelv oktatásának veszélyére a Curentul.

Vissza a kezdőlapra