Döntsön az olvasó

Egy szuszra. Ezzel a címmel írta aprócska jegyzetét Lóránth Ida a Vasárnapi Hírekben (2002. január 20.). Olimpia ellenes demagógiájáról már más helyen megemlékeztünk. Ám tollhegyünkre kívánkozik még egy eleme az írásnak. A jegyzetíró több bérre vágyik, mindenekelőtt rendes, európai munkabérre. Ugyanis "a nagy sportviadalok rendezésétől józanul távol maradó EU-tagok lakóinak béréhez képest a miénk bizony, mélyen a béka ülepe alatt marad."

Nem a bizony szó utáni felesleges vesszőn vagy az EU rövidítés utáni kötőjelen akadunk fent - bár a rendes európai munkabért az Unió országaiban valószínűleg csak az az újságíró kapja meg, aki tud helyesen írni. Nem is az a zavaró, hogy az "Egy szuszra" egyetlen hatalmas, áttekinthetetlen körmondat.

A valós bajunk a tényekkel van. Ismereteink szerint a következő olimpiát 2004-ben Athénben rendezik. Ugyancsak úgy értesültünk, hogy Athén Görögország fővárosa, és így az Európai Unióhoz tartozik. Arra is emlékszünk, hogy az általunk megcélzott 2012. évi játékokra több német város is pályázik. Németország szintén a tagállamok közé tartozik. Nem is olyan régen Spanyolországban rendeztek olimpiát. Mit jelent hát a rendezéstől józanul távol maradó EU tagokra való utalás?

Nos, hazudott-e a Vasárnapi Hírek szuszogója, avagy teljesen tájékozatlan az olimpiákat és az Európai Unió tagállamainak névsorát illetően, esetleg csak az olimpia mentes többi EU országot tekinti józannak, döntse el a tisztelt olvasó.

Surján László

Vissza a kezdőlapra