Döntsön az olvasó

A szocialista módszerek mindenütt egyformák?

Medgyessy Péter az "Egyetértésben a nemzettel" című művének 13. oldalán így ír: "Az életképes méretű településeken állami forrásból fedezzük az alapoktatás, az egészségügy és a szociális alapellátás költségeit." Amint Kovács László pártelnök a televízióban elismerte, az életképes szó nem szerencsés, ki is javították a kongresszuson. A baj csak az, hogy csak a szó változott, a gondolat megmaradt. Most a megfelelő méretű kifejezést használják. Ám mindkettő azt jelenti, hogy vannak nem életképesnek illetve nem megfelelő méretűnek minősített települések.
Magyarországon mindez csak terv, egy nyerésre áhítozó szocialistának mondott párt terve. Romániában azonban - legalább iskola ügyben - már valóság. Figyeljük csak a híradást:

"Bihar megyében 18 iskola zárja be kapuit, közöttük van a paptamási általános iskola is, mely eddig a három szomszédos település diákjait is befogadta. A 140 gyermek román és magyar tannyelvű összevont osztályokban tanul. Önfenntartó intézményként a hátrányos helyzetű 25 tanulónak az Illyés Közalapítvány, valamint az egyház rendszeres támogatásából oktatási napokon szállást és étkezést is biztosítottak. Az épületeket az önkormányzat tavaly tataroztatta. A kormány ígérete szerint jövőre iskolabuszokkal szállítják a tanulókat a legközelebbi község jól felszerelt iskolaközpontjába. A tanárok és a szülők azonban kételkednek az ígéretekben, mert a tavaly bezárt 10 iskolából mindössze 3 kapott iskolabuszt. A települések között rendszeres buszjárat nincs, az ingázással járó költségeket sok család fel sem tudná vállalni. Emiatt félő, hogy a tanulók egy része a kötelező általános oktatást sem fogja befejezni. A többgyermekes családok a városba költözés gondolatát is fontolgatják, ami viszont a települések elnéptelenedéséhez vezethet."

Nem kétséges, a falurombolás technikája finomodott, de lényegét tekintve nem változott a határon túl. Itthon viszont jó lenne még legfinomabb változatát is elkerülni. Még akkor is, ha Medgyessy gondolatának vannak észérvei. Gyorsabb fejlődést biztosít egyeseknek, s az általuk megfelelőnek tartott helyeken hamarább lesz XXI. századi az élet, mint másutt. Mi viszont már most megadtuk az 1100 főnél kisebb településeken az oktatás költségeit, s ha lassabban is, de minden településnek esélyt akarunk adni. Mi valósul meg majd? Döntse el a tisztelt olvasó, pontosabban a tisztelt választó.

Surján László

Döntsön az olvasó soruzatunk korábbi anyagai:

Árukapcsolás
A politika becsületéről
Munkanélküliek, gyermeket nevelők, nyugdíjasok
Olimpia
Falurombolás előtt...

Vissza a kezdőlapra