Erősödő forint - Reuters elemzői összesítés
Az elemzők jelentősen javították árfolyam-várakozásaikat, s többen azt várják, hogy a jegybank még 2003 vége előtt felértékeli a forint középárfolyamát, vagyis elcsúsztatja a 30 százalékos sávot - állapítja meg a Reuters hírügynökség februári elemzői felmérése, melyet hétfőn hozott nyilvánosságra.

    Az elemzők szerint a forint útja nem lesz sima: a választásokat megelőző héten a magyar fizetőeszköz előreláthatólag gyengül, bár nem drasztikus mértékben. Ennek ellenére márciusra újabb jegybanki kamatcsökkentést várnak.
     Január közepére a hazai valuta az euróhoz képest 6 forintot erősödött, az euró ára 244 forintra csökkent, ami már mosósította az árfolyam-várakozásokat. Ez a folyamat februárban új lökést kapott.
     A 239.60 forintos euróárfolyam - ami rekordnak számít a tavaly májusi sávszélesítés óta - azután alakult ki, hogy a miniszterelnök jelentős erősödéseket jósolt a következő évekre.
     A decemberi fizetési mérleg korrekciója, a jegybanki verbális intervenció és kamatcsökkentés hatására a forint gyengült, a hosszú távú várakozásokban azonban tovább nőtt az optimizmus.
     Eszerint a jelenlegi 243-244-es forint/euró árfolyam az év végére 242,37-re, 2003 végére pedig már 238,63-ra erősödhet. Ezek a várakozások 166, illetve 321 fillérrel erősebb forintra számítanak a januári és 485, illetve 429 fillérrel a decemberi konszenzusoknál.
     Az első "akadályt" a forint számára az áprilisi választások jelenthetik. Az elemzők március végére 245.25 forint/euró árfolyamot várnak. A legborúlátóbb elemző 252 forint/euró szintet sem tart kizártnak.A választások után az EU-tagság és az eurozóna felé tartó forint új erőre kaphat. Az elemzői konszenzus szerint az árfolyam ugyanakkor még jövő év végére sem éri el a 30 százalékos lebegtetési sáv felső szélét, 234,69-et.
     Az elemzők egy része nem zárja ki a sávtető elleni spekulációs támadások lehetőségét. Tizenegyből két elemző szerint ennek a kockázata miatt az MNB a második félévben mintegy 10 százalékkal felértékeli a sáv közepét, 276,10-ről 250 körüli szintre.
     Öt elemző szerint változásra csak jövőre kerül sor. Csak két elemző vélte úgy, hogy 2004 előtt nem kerül sor változtatásra. Ketten arra számítanak, hogy az idén még nem várható semmilyen változás.
     A márciusra várt forintgyengülés ellenére az elemzők többsége szerint a jövő hónapban az MNB ismét kamatot csökkent. A legtöbben a március 18-án tartandó Monetáris Tanács ülésén várják a következő döntést. A konszenzus szerint a csökkentés mértéke 25 bázispont lesz. Az MNB-t lépésre ösztönözheti a februári infláció, ami a januári 6,6 százalékról valószínűleg 6,2 százalékra csökken.
     Júniusra az infláció 4,9 százalékra eshet, az MNB azonban várhatóan már csak újabb 25 bázisponttal, 8,0 százalékra mérsékli irányadó kamatát.
     A második félévre viszont már mindösszesen csak negyed százalék újabb csökkentést vár a piac.
     Decemberre a konszenzus szerint 5,2 százalékra gyorsul az infláció, de a következő év végére már újra 4,1 százalékra eshet. Ennek megfelelően az elemzői konszenzus szerint jövőre évben az MNB újabb 100 bázisponttal vághatja kamatait.
     Az MNB a múlt héten több, mint duplájára, 1,248 milliárd euróra korrigálta a 2001-es fizetési mérleg-hiányt. A felmérésben az átlagos előrejelzés 2002-re és 2003-ra csak 50, illetve 40 millió euróval romlott - 1,84 milliárd, illetve 2,22 milliárd euróra - jelezve, hogy a revízió nem változtatta meg a piacok várakozásait. Januárra az elemzők átlagban 166 millió euró deficitet várnak.
     A KSH pénteken teszi közzé első becslését 2001 utolsó negyedévének gazdasági növekedéséről. Az elemzői átlag 3,4 százalék a harmadik negyedéves 3,8 százalék után.
     A konszenzus 2002-re 3,66, 2003-ra 4,37 százalék. A két szám továbbra is erős növekedést, de erősödő pesszimizmust is jelent.

MTI
Vissza a kezdőlapra