Konferencia az EU bővítésének kulturális hatásairól
Az Európai Unió (EU) bővítésének kulturális hatásairól, lehetőségeiről tartanak nemzetközi konferenciát csütörtöktől három napon át Budapesten - tájékoztatta a KultúrPont Iroda vezetője, az esemény szervezőinek egyike az MTI-t.

     Zongor Attila ismertetése szerint, a tanácskozáson a szellemi hatásokon és elvi kérdéseken túlmenően összpontosítanak a gyakorlati következményekre is, mivel a tagállamok kulturális körei már most várakozással és érdeklődéssel tekintenek a kibővítés utáni új helyzetre.
     Az EU tagországok egyúttal tartanak is az uniós támogatások átcsoportosulásától, a csatlakozásra várók pedig kíváncsisággal és izgalommal tekintenek mindezekre - fejtette ki az iroda vezetője, s hozzátette: a háromnapos tanácskozáson a pénzügyi források újraelosztása mellett az érdeklődés homlokterébe kerülnek a folyamat jogi és politikai kérdései is, amelyekről a kulturális körökben eddig kevesebb szó esett mint a foglalkoztatottság, a kereskedelem vagy a környezetvédelem területén.
     A konferencia résztvevői megtárgyalják az eltérő kulturális, nyelvi tradíciókból fakadó problémákat, a jelenlegi EU-tagországok pedig megvizsgálják, milyen hatásai lesznek annak, hogy a bővítés folytán a strukturális alapokból kevesebb pénz jut majd saját kulturális kiadásaikra, illetve hogy osztozni kell majd az újonnan csatlakozókkal - jegyezte meg.
     Zongor Attila kitért arra is, hogy szó lesz a kultúrában rejlő üzleti, turisztikai lehetőségekről, az elmaradott vidékek kulturális fejlesztéséről, a globalizáció kihívásairól, a civil szervezetekről, és külön munkacsoport foglalkozik majd a média és az audiovizuális szektor fejlesztéséről.
     A tanácskozást a KultúrPont Iroda, a Kelet-közép-európai Kulturális Obszervatórium Alapítvány és a brit EUCLID International közösen szervezi, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatásával.

MTI
Vissza a kezdőlapra