Martonyi János: reális a lehetőség a csatlakozási tárgyalások évvégi befejezésére
Martonyi János külügyminiszter szerint a nehéznek ígérkező fejezetektől és az összesen 11 tag- és tagjelölt országban lezajló választásoktól függetlenül reális lehetőség van arra, hogy Magyarország 2002 végére lezárja a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.

    A diplomáciai vezető erről szerdán, Budapesten beszélt, az idei esztendő magyar külpolitikai céljairól és kihívásairól tartott sajtótájékoztatón.

     - Az európai integrációs folyamat középpontjában a versenyfeltételek egyenlő volta áll. Ezt pedig a regionális és strukturális politikából fakadó források mértéke is befolyásolja - közölte Martonyi János, utalva a csatlakozási tárgyalásokon soron következő fejezetek pénzügyi vonatkozásaira.

     A külügyminiszter elmondta: néhány órája kapta a hírt, miszerint lehetséges, hogy a nemzetközi koalíció igénybe veszi azt a magyar felajánlást, amely egészségügyi alakulat Afganisztánba küldésére vonatkozik.

     Martonyi János rendkívül elégedetten szólt az elmúlt év külkereskedelmének alakulásáról, hangsúlyozva: az első 11 hónap adatai alapján Magyarország összkivitele 13 százalékkal nőtt 2000-hez képest, ezen belül a CEFTA-országokkal 25 százalékkal, a délkelet-európai államokkal pedig 30 százalékkal.

MTI
Vissza a kezdőlapra