Falurombolás előtt...

A falurombolás rémképe jelenik meg Medgyessy Péter irásművében. Ebben az Egyetértésben a nemzettel címet viselő dolgozatban a következők olvashatók: "Az életképes méretű településeken állami forrásból fedezzük az alapoktatás, az egészségügy és a szociális alapellátás költségeit. Bekapcsoljuk ezeket a településeket a közlekedés országos rendszerébe." (13. oldal)

Mit jelent az, hogy "életképes méretű”? Kétezer fő? Húszezer fő? Két millió? Ki dönti el? Mi lesz azokkal a településekkel, amelyek Medgyessy Péterék szerint nem életképesek?

Az említett területek költségeit eddig is az állami költségvetés fedezte. Ez a mondat tehát azt vetíti előre, hogy Medgyessy elveszi az általa nem életképes méretűnek nevezettektől a leglényegesebb feladatok ellátását szolgáló támogatásokat. Ezzel tönkreteszi az önkörmányzati törvényt és alkotmányosan tiltott megkülönböztetést alkalmaz a települések között.

A Fidesz kormány - felismerve, hogy a lakosságszám alapján történő finanszírozás kistelepüléseken nem elegendő az oktatás fenntartásához, erre a célra az 1100 fő alatti településeknek külön támogatást adott.

Két eltérő megoldás, két eltérő gondolkodásmód. Tessék választani.

Surján László
Vissza a kezdőlapra