A Fidelitas Országos Elnökségének közleménye
     Újabb vádak és ígérgetések az MSZP-hez kötődő fiatalok sajtótájékoztatóján

     A magyar fiatalok jól emlékeznek arra, hogy mit jelentett életükben a ,98 előtti szocialista kormányzás időszaka. A tandíj és a Horn-kormány más megszorító intézkedései eredményeként diákok tömegei kerültek nehéz helyzetbe, ami ellen diákmegmozdulások sora tiltakozott. Az MSZP-hez kötődő fiatal aktivisták ezt a tényt igyekeznek feledtetni féktelen ígérgetéssel és gátlástalan vádaskodással. Vádaskodnak és ígérgetnek az oktatás területén, pedig ők is tudják, hogy az 1998-ban havi kétezer forintos tandíj ma már tizenötezer forint lenne az előző kormányzat tervei szerint. Ezen változtatott a jelenlegi kormány, amikor az első főiskola/egyetemi diploma megszerzését tandíjmentessé tette.

     Örömmel vesszük tudomásul, hogy a polgári kormány szándékaival megegyezően a baloldali fiatalok is fontosnak tartják a kollégiumi hálózat bővítését, ezért felhívjuk figyelmüket arra, hogy mintegy 14 milliárd forintból 2002 végéig a felsőoktatási kollégiumi férőhelyek száma 5000-rel nő.

     Vádaskodnak és ígérgetnek a családpolitika területén is, semmibe véve azt a tényt, hogy az elmúlt esztendőkben születtek meg azok az intézkedések, amelyeknek köszönhetően a családtámogatásra fordított összeg minden egyes családtípus esetében legalább duplájára nőtt. Ennek köszönhetően az, hogy míg a Bokros-csomag utáni években minden harmadik gyermek szegény sorban született Magyarországon, addig ma már tíz gyermekből nyolc megnyugtató körülmények között kezdheti életét.

     Vádaskodnak és ígérgetnek a drogkérdéssel kapcsolatban is, pedig ezen a területen különösen fontos a tisztánlátás. Állításukkal szemben a valóság az, hogy köszönhetően a kormány drogstratégiája körül kialakult széles körű társadalmi összefogásnak, Magyarországon a fiatalok körében csökkent a kábítószert fogyasztók és kipróbálók száma.

     Végezetül követelik azt az ifjúsági törvényt, amelynek a tervezete az ifjúsági szervezetekkel folytatott párbeszéd eredményeképpen mára megszületett és még ebben az évben elfogadható, s amely jogszabály megalkotásának szándéka az előző kormány részéről még csak meg sem fogalmazódott.

     A szocialista párthoz kötődő fiataloknak is be kell látniuk azt, hogy elkeseredett kampányokkal sem feledtetni, sem letagadni nem lehet az elmúlt évek eredményét és ezzel különösen tisztában vannak a fiatalok, az a korosztály, amely bátran mondhatja magát az elmúlt ciklus nyertesének.

     Budapest, 2002. január 24.

     Fidelitas Országos Elnöksége

Vissza a kezdőlapra