Aktív foglalkoztatáspolitikára 28,8 milliárd forint a megyéknél
 Az idén 28,8 milliárd forint áll rendelkezésre a Munkaerőpiaci Alap foglalkoztatási alaprészéből az úgynevezett decentralizált keret finanszírozására, a megyék és a főváros a munkanélküliségi helyzetük alapján részesülnek ebből az összegből - derül ki a Gazdasági és Foglalkoztatási Közlöny idei első számából.

    A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) által jóváhagyott felosztás szerint a legnagyobb összeggel, több mint 4 milliárd forinttal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Tanács, illetve Munkaügyi Központ gazdálkodhat az idén, ezt követi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3,2 milliárd forinttal, illetve Hajdú-Bihar megye 2,3 milliárd forinttal. Ezekből a keretösszegekből indíthatnak a megyék különféle aktív foglalkoztatáspolitikai programokat, javítva a munkanélküliek elhelyezkedési lehetőségeit.
     A hátrányos helyzetű térségek a területi kiegyenlítésre fordítható 356 millió forintból is részesülhetnek. Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Szabolcs-Szatmár megye az idén egyaránt 107-107 millió forinttal egészítheti ki ilyen címen eredeti keretét. A területi kiegyenlítésből részesül még Nógrád és Somogy megye 53-53 millió forinttal, illetve Békés megye 36 millió forinttal.
     A legnagyobb összegeket elnyerő három megye a decentralizált keret egészéből 14,4; 11,52 illetve 8,12 százalékban részesedik. A legalacsonyabb összeggel - munkanélküliségi jellemzőik alapján - 453 millió, illetve csaknem 590 millió forinttal Vas és Győr-Moson-Sopron megye gazdálkodhat. Az össz decentralizált keretből ezek az összegek 1,57, illetve 2,04 százalékot képviselnek.
     A fővárosban a regisztrált munkanélküliek és a gazdaságilag aktív népesség alapján számított ráta messze a legalacsonyabb, a nagy számú munkanélküli elhelyezkedési esélyének javítása viszont így is jelentős összeget igényel. Az idei lehetőség a fővárosban 1,6 milliárd forint felhasználása, az össz decentralizált keretnek 5,63 százaléka. A legtöbb megyében 1-1,5 milliárd forint körüli keret nyújt lehetőséget a különféle aktív programok indítására.
     A MAT döntése szerint év közben a Munkaerőpiaci Alap kiadási előirányzatai közötti átcsoportosítással még keresik a lehetőséget a decentralizált keret növelésére.
     A MAT felkéri a helyi munkaügyi tanácsokat, hogy keretrészük felhasználási előirányzatának teljesülését negyedévenként értékeljék.

MTI
Vissza a kezdőlapra