Grétsy László 70 éves
Grétsy László 70 éves, a nyelvészt születésnapja alkalmából barátai és volt kollégái köszöntötték pénteken a fővárosban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Pálinkás József oktatási miniszter köszöntőjében hangsúlyozta, hogy Grétsy tanár úr mindig képes volt tisztává, széppé tenni a gyönyörű magyar nyelvet, amely már a hangzásával is sok mindent láthatóvá tesz.

Klinghammer István, az ELTE rektora kiemelte: a tudós-pedagógus ezreket nevelt a helyes nyelvhasználatra, és személyével mindig arra figyelmeztetett, hogy folyamatosan gondoznunk kell az anyanyelvünket, kultúránkat és egyéni műveltségünket tükröző beszédünket.
     Vágó István televíziós műsorvezető felidézte, hogy csaknem egy évtizeden keresztül együtt készítették az Álljunk meg egy szóra című tévéműsort, amelynek során többek között kiderült, mennyibe kerül egy "ingyenes szabadjegy", hány karja lehet egy "karosszériának", hogyan gyógyítsa magát egy "szájbeteg szakorvos" és milyen az "áldozatot nem ismerő munka". Vágó István remélte: rövidesen a kereskedelmi televíziók is fontosnak tartják majd, hogy ők maguk is gondozzák a magyarság egyik legnagyobb vívmányát, a csodálatos magyar nyelvet.
     Grétsy Lászlót munkásságát többek között Tőkéczki László, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat elnöke, Bánffy György, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke, Kiss Jenő, a Magyar Nyelvtudományi Társaság titkára, Szűcs László, a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Osztályának vezetője és Koltói Ádám főiskolai docens is méltatta.
     A nyelvész ajándékba kapta az Éltető anyanyelvünk című kötetet, amelyben a Grétsy Lászlót köszöntő sorok mellett különböző nyelvészeti tanulmányok találhatók.
     Grétsy László 1954-1971 között az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa volt, 1971-1987-ig pedig a mai magyar nyelv osztály vezetője. 1987 és 1998 között az ELTE Tanárképző Főiskolai Kar magyar nyelvi tanszékvezető tanára. 1987-től a televízió nyelvi bizottságának társelnökeként, 1993-tól pedig elnökeként tevékenykedett. 1989-től az Anyanyelvápolók Szövetségének főtitkáraként is dolgozott, amelynek később alelnöke, 1994-től pedig ügyvezető elnöke lett. Az MTA Magyar Nyelvi Bizottságának társelnökeként is tevékenykedett.
     A Magyar Nyelvőr, az Édes Anyanyelvünk, az Élet és Tudomány és a Szabad Föld szerkesztője, illetve rovatvezetője is volt. Számos nyelvészeti rádió- és tv-műsor, sajtóbeli nyelvművelő rovat munkatársa, könyv szerzője. Az Álljunk meg egy szóra című televíziós műsor 500. adása alkalmából 1997 januárban nívódíjat kapott.
     Az anyanyelvápolás ismert személyisége, Grétsy László 1998-ban vonult nyugdíjba. Tavaly, a magyar nyelv hete alkalmából tartott előadásában a magyar európai uniós esélyeiről és távlatairól beszélt. Véleménye szerint a magyar nyelvet nem fenyegeti az eltűnés veszélye, többek között azért sem, mert ma is kereken 14 millióan beszélik. Utalt arra, hogy a világon körülbelül hatezer nyelv létezik, ebből az első ötvenben, vagyis a legelterjedtebbek között a magyar is fellelhető.

MTI
Vissza a kezdőlapra