Hány külföldi dolgozhat Magyarországon?
Teljes mértékben átérezem azoknak az embereknek az aggodalmait, akik az elmúlt hetek politikai vitáiból arra következtettek, hogy a határon túli magyarok és a magyar-román megegyezés miatt itt munkát kereső románok veszélyeztetik a munkahelyét. Ezért tartrom felháborítónak, hogy a baloldal hamis beállításban tüntette fel a kedvezménytörvényt, azt gondolva, hogy annak vélt következményeitől megijedve az emberek elfordulnak a Fidesz-től. Embereket becsapni és bennük félelmet kelteni elfogadhatatlan, gyalázatos dolog. Nem csoda, hogy Szűrös Mátyás megundorodott ettől az egésztől. De az érzelmek helyett beszéljenek a tények.
 
A Magyarországon munkát vállaló külföldiek száma idén nem haladhatja meg a 81.320-at - közölte a kormány ez ügyben hozott döntését Borókai Gábor a kabinet keddi ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.  A tájékoztatásból kiderült, hogy idén legfeljebb annyi külföldi vállalhat munkát Magyarországon, ahány betöltetlen állás volt 2001-ben az országban.

A gazdasági miniszter az Országos Munkaügyi Tanács ajánlását figyelembe véve véglegesíti majd a külföldi munkavállalók keretszámát, ami nem haladhatja meg a kormány által meghatározottat.


Ha ezek a számok nem elegendőek a már kialakult féelelmek oldására, akkor emlékezzünk a korábbi riogatásokra. Hányszor hallottuk, hogy a minimálbér felemelése miatt ismét nőni fog a munkanélküliség és vállalkozások tömegére vár a csődeljárás. Mi következett be ebből? Épp az ellenkezője! A munkanélküliség tovább csökkent és a gazdaság továbbra is növekszik. A szabad szombat elvesztésével való riogatásra talán már nem is szükséges emlékeztetni.

Valaha a szocialistáktól féltek sokan (ÁVH, padláslesöprés, börtön), ma a szocialisták riogatásai miatt félnek.

Bíbó arra tanított, hogy demokratának lenni, annyi mint nem félni. Hozzátehetjük: a demokrata nem riogat, nem kelt félelmet másokban.

Surján László

Vissza a kezdőlapra