Támogatás használtlakás-vásárláshoz
Ez év március 1-jétől a használt lakások vásárlásához nyújt kamattámogatást az állam, mégpedig 10 százalékos mértékben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány ezzel a szerényebb jövedelmű fiatalok, illetve a gyengébb jövedelemi helyzetben lévő állampolgárok lakáshoz jutását is segíti.
 
  Elmondta: a használt lakásokhoz nyújtott kamattámogatással együtt a kabinet 20 éves garanciát ad a lakásvásárlásokra, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt a mindenkori kamat plusz a kezelési díj maximum 6 százalék lehet. Orbán Viktor jelezte, ezzel a kormány a használt lakások és az új lakások vásárlásának feltételeit hasonlóvá tette a kamattámogatások tekintetében.
     A kormány döntött arról is, hogy a használt lakások felújításának fogalmát jelentősen kiterjeszti, azaz a jövőben kedvezményes kamatozású kölcsönöket lehet felvenni a lakásfelújítás legszélesebb körére, például fűtéskorszerűsítésre vagy nyílászárók cseréjére is.
     - A kormány azt szeretné, ha Magyarországon mindenkinek saját otthona lenne - hangoztatta Orbán Viktor. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy év során a kormány bevezette az országban a jelzáloghitelezést, valamint az új lakásépítésekhez jelentős állami kamattámogatást léptetett életbe.
     Orbán Viktor kiemelte: ennek eredményeként a lakáshitelek esetében az 1998-as 24 százalékos kamatszint napjainkra 5 százalék körüli szintre mérséklődött; 2000-ben az új lakások építéséhez felvett lakáskölcsönök összege 63 milliárd forintot ért el, az építkezési kedv tavaly még inkább nőtt, és a lakásépítésekhez felvett hitelek állománya 139 milliárd forintra emelkedett.
     A kormányfő szólt arról, hogy a kabinet elindította a bérlakás-programot, amelynek eredményeként az elmúlt évben 7.500 bérlakás épült, elsősorban fiatalok számára.
     Mint mondta, a lakásépítkezési kedv emelkedését mutatja a jóváhagyott építési engedélyek nagyarányú növekedése: míg tavaly 28 ezer új lakás építésére adtak engedélyt a hatóságok, addig az idén az engedélyek száma jóval meg fogja haladni a 30 ezret.
     A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a kabinet elé került dokumentum alapján 3 millió magyar család közül a közeljövőben 1,3 millió család tervezi lakáskörülményének megváltoztatását, amit a kabinet szerdai döntése nagy mértékben segít.
     Kérdésekre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a bankokkal a konkrét feltételekről a közeljövőben kezdődik meg a tárgyalás, mindenesetre a kormány azt várja, hogy a döntést követően a hitelintézetek versenye nőni fog a lakásfinanszírozásban.
     Jelezte: egyelőre a Földhitel- és Jelzálogbank, illetve a vele együttműködő kereskedelmi bankok használtlakás-vásárláshoz adott hitelkonstrukcióihoz kapcsolódik a 10 százalékos állami kamattámogatás.
     A miniszterelnök azonban nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a jövőben újonnan megjelenő, vagy a tevékenységüket elkezdő jelzálogbankokat is bevonják az állami kamattámogatásos rendszerbe a használtlakás-vásárlásokat illetően.
MTI
Vissza a kezdőlapra