Horn Gyula: ne kampányoljon a katolikus egyház
Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök szerint a katolikus egyház vezetői és a lelkészek sok helyen közvetlenül beleavatkoznak a választási kampányba, sőt keményen kampányolnak is; ez, mint mondta, sérti a keresztény etikát.

    Az ellenzéki politikus erről sajtótájékoztatón beszélt kedden a fővárosban, jelezve, hogy ezzel kapcsolatban levelet küld a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke részére.
     Elmondta: az ország különböző pontjain arról tájékoztatták az emberek, hogy a katolikus templomokban a papi szószéket átengedik fideszes politikusoknak, és újabban a gyónás szentségét is megsértik, mert arról győzködik a feloldozásra váró hívőt, hogy a Fideszre szavazzon.
     Horn Gyula hangsúlyozta: a katolikus egyház nem vállalhat közösséget azzal a jobboldallal, amely hazaárulónak és nemzetárulónak nevez ellenzéki politikusokat. A politikus utalt arra, hogy ez a magatartás vezetett Magyarország első és második világháborús szerepvállalásához, amely óriási károkat okozott a nemzetnek.
     Véleménye szerint egy demokratikus államban az ember lehet egyszerre mélyen vallásos és baloldali érzelmű is.


 A püspöki konferencia nem kíván reagálni Horn Gyula levelére

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kedden megkapta Horn Gyula levelét, de nem kíván reagálni az abban foglaltakra - közölte Juhász Judit szóvivő az MTI érdeklődősére.

     Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök szerint a katolikus egyház vezetői és a papok sok helyen közvetlenül beleavatkoznak a választási kampányba, sőt keményen kampányolnak is; ez, sérti a keresztény etikát.
     Az ellenzéki politikus mindezt kedden sajtótájékoztatón mondta el jelezve, hogy ezzel kapcsolatban levelet küld a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének.
     Horn Gyula levelében hangsúlyozza: sajnálattal tölti el, hogy a jelenlegi kormány, visszaélve helyzetével, az egyházakat a politikai játéktér szereplőivé tette.
     Álláspontja szerint az egyháznak kell döntenie abban, hogy "küldetését, vagy napi politikai érdekeit minősíti-e fontosabbnak".
     - "A Császár mellett döntenek Istenük helyett, vagy felismerik Megváltójuk útmutatásának értékét, és képesek csak annyit adni a Császárnak, ami megilleti" - áll a levélben.
     Álláspontja szerint az egyház mindig veszített, amikor elkötelezte magát valamely politikai irányzat mellett.
 

Vissza a kezdőlapra