Találkozó a határon túli magyar vezetőkkel, kormányfői helyzetértékelés
A határon túli magyar politikai vezetők nyilatkozata
A határon túli magyar szervezetek vezetőivel való budapesti munkamegbeszélésen valamennyien egyetértettünk abban, hogy a kedvezménytörvény életbe léptetése össznemzeti ügy és a magyar nemzet stratégiai sikere - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a szerdai találkozót követően a fővárosban tartott sajtótájékoztatón. A koradélután folyamán Orbán Viktor nyilatkozatban értékelte a helyzetet.

    Orbán Viktor miniszterelnök, a Külügyminisztérium vezető tisztségviselői és a Határon Túli Magyarok Hivatala elnöke munkatalálkozón beszélték meg a határon túli magyar szervezetek vezetőivel a január 1-jén életbe lépett kedvezménytörvény gyakorlati alkalmazásának első tapasztalatait és időszerű kérdéseit.
     Martonyi János elmondta: a kedvezménytörvény tekintetében teljes az egyetértés a határon túli magyar szervezetek és a magyar kormány álláspontja között.
     - Úgy látjuk, a siker a decemberben Budapesten megkötött magyar-román egyetértési nyilatkozat elfogadásának köszönhető - közölte a külügyminiszter.
     Martonyi János emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány célja a kezdetektől az volt, hogy a törvény alkalmazása ne okozzon feszültséget a szomszédainkkal való kapcsolattartásban, és hogy ne legyen veszélyeztetve a határon túli magyarok biztonsága.
     - Ez megvalósult - tette hozzá a külügyminiszter.
     Megemlítette, hogy a könnyített idényjellegű munkavállalás kérdése nem központi eleme a törvénynek, és utalt arra, hogy a határon túli magyar szervezetek képviselői különleges karácsonyi ajándéknak tekintették a törvény életbe lépését.
     - A vezetők nem sérelmezték, hogy a kedvezménytörvényt kiterjesztettük a román állampolgárokra is - mondta a külügyminiszter.
     Martonyi János örömét fejezte ki, hogy a törvény alkalmazása simán és zökkenőmentesen indult be és leszögezte: "a rendszer működik".
     Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hangsúlyozta: a legnagyobb határon túli magyar közösség számára elégtételt jelentett a magyar-román egyetértési nyilatkozat aláírása és annak tartalmával teljes mértékben egyetért az RMDSZ is.
     - Az erdélyi magyarság érdekelt volt abban, hogy a törvényt alkalmazni lehessen Romániában, miként az is érdek, hogy Románia és Magyarország között javuljon az együttműködés - tette hozzá a szövetség elnöke.
     Markó Béla reményét fejezte ki, hogy a kedvezménytörvénynek gazdasági serkentő hatása is lehet.Hangoztatta: a kisebbségi kérdés kezelése szempontjából fontos, hogy az együttműködésre helyezzék a hangsúlyt és ne a konfrontációra.
     Duka Zólyomi Árpád, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja általános alelnöke történelmi eseménynek nevezte a kedvezménytörvény elfogadását és utalt arra, hogy ezzel megszűnnek az országhatárok.- Európának tudomásul kell vennie, hogy Magyarország gondoskodik a határon túl élő magyarok sorsáról is - tette hozzá Duka Zólyomi Árpád.
     Az általános alelnök megemlítette, hogy Szlovákiában feszült a helyzet, ugyanakkor elmondta, hogy a Magyar Koalíció Pártja reményei szerint a józan ész fog győzedelmeskedni, és nem a nacionalista erők.
     Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke jelezte, hogy Szerbiában kedden hat információs iroda kezdte meg működését, és várakozáson felüli az ott élő magyarok érdeklődése a magyarigazolvány iránt.
     - Eddig több mint ezer kérelmet regisztráltak az irodákban, és az állami szervek részéről nincs ellenszegülés a törvény végrehajtását illetően - mondta Kasza József.
     Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ismertetése szerint Kárpátalján 110 településen kérhetik az igazolvány kiadásához szükséges nyomtatványokat az érdeklődők. A politikus történelmi sikernek nevezte a kedvezménytörvény életbe léptetését.
     Véleménye szerint a magyar külpolitika sikeres erőfeszítéseket tett a felmerült problémák megoldásáért, ugyanakkor jelezte, hogy további tárgyalásokra van szükség.
     Pasza Árpád, a Horvátországi Demokratikus Közösség elnöke úgy vélekedett, hogy a horvátországi magyarok elismeréssel vannak a magyar kormány iránt, mert most tapasztalhatták, hogy 80 év után az anyaország ismét kinyújtotta feléjük a kezét.
     Tomka György, a szlovéniai magyarok vezetője arról beszélt, hogy Szlovéniában rokonszenvvel tekintenek a kedvezménytörvényre és elmondta, hogy január 3-án megkezdte működését az információs iroda.

     ORBÁN VIKTOR HELYZETÉRTÉKELŐ NYILATKOZATA

     - Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja szerint a kedvezménytörvény végrehajtása által minden kárpát-medencei magyar polgár szabadsága erősödik. A kormányfő a határon túli magyar szervezetek vezetőivel tartott szerdai, budapesti találkozó után nyilatkozott az MTI megkeresésére.
     - A státustörvény végrehajtásának megkezdése valamennyiünk közös sikere. Ezt a sikert az összefogás tette lehetővé - fogalmazott a miniszterelnök. Emlékeztetett arra, hogy a magyar parlament elsöprő, 92 százalékos többséggel alkotta meg a törvényt, amely magában foglalja a kárpát-medencei magyarság sok évtizedes akaratát és reményét. Hangsúlyozta, össznemzeti ügyről van szó.
     A miniszterelnök elmondta: néhány parlamenti párt a választási kampányban - előnyt remélve - megváltoztatta a véleményét, kihátrált a nemzeti konszenzusból, de ez a tény nem tántorítja el a kormányt attól, hogy - a határon túli magyarokkal szorosan együttműködve - végrehajtsa a törvényt.
     - Ezáltal ugyanis minden kárpát-medencei magyar polgár szabadsága erősödik, és javul az esély arra, hogy nyelvét és kultúráját megőrizve teremthessen magának és családjának jólétet azon a földön, ahol született - zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

mti
Vissza a kezdőlapra