Mondatok a 2002-es kampányból
Nem tudom, mi volt a célja a Népszabadságnak, illetve Sereg Andrásnak az alábbi összeállítással. Lehet, hogy a mi olvasatunkban másképp csengenek a szavak, mint az övékben, de a kormánypártok és az ellenzék kiemelt mondatai között komoly eltérést  észlelünk. Bizonyára a legdurvább mondatok kerültek be a gyűjteménybe. Ha az volt a cél, hogy az egyik kutya, másik eb hangulat járja át az olvasót (s ezáltal nőjön a választásokról távolmaradók száma) - szerintem nem ért célt. Az ellenzéki idézetek keményebbek és visszataszítóbbak, mint a kormánypártiak - elismerve a véleményformálás szubjektív voltát. Az alábbi idézetsorból csak 6 a kormánypárti, s megalapozatlanságban, az ellenfél becsmérlésében nem veszik fel a versenyt az ellenzéki mondatok érzelmi töltésével, gyűlöletkeltésével.

A magunk részéről mindkét felet a Rogán és Pokorni féle tényszerű megfogalmazásra, véleményformálásra biztatnánk. Szűrös Mátyás kijelentésének igazságát Juhász Ferenc, Kökény Mihály és Horn Gyula mondatai sajnos tökéletesen igazolják. Kiváncsian várjuk, hogy mikor fogja valamelyik ellenzéki politikus Kövér Lászlóhoz hasonlóan elismerni, hogy van rosszabbik énje, s hogy megpróbál uralkodni rajta? Kövér alelnök úrnak a hazaárulással kapcsolatos kemény kijelentése talán valóban durvának tűnik, de olvassuk el ismét Juhász Ferenc és Kovács László MSZP elnök mondatát, s talán még igazat is adunk Kövérnek. A Rogán Antaltól származó második idézet nehezen értelmezhető, jobban kellene ismerni a szövegkörnyezetet, ahogy azt például a media-politikus viszonyról szóló Kövér idézetnél megadta a szerző.

Surján László

Január 3. - Az MSZP és az SZDSZ közös választási kampányát egy idegen erőszakosság és gátlástalanság irányítja. (Csurka István, a MIÉP elnöke)

Január 4. - A memorandum aláírásának két ember örült, Corneliu Vadim Tudor és Orbán Viktor, az elsőről már régóta tudjuk, hogy magyarellenes. (Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke)

Január 8. - Mivel a Fidesz elárulta a kisgazda eszmeiséget, a jelen helyzetben az FKGP a demokrácia utolsó védőbástyája. (Torgyán József, az FKGP elnöke)

Január 10. - Az utóbbi időben ismételten elharapózott az MSZP néhány hangadó vezetőjének és képviselőjének lealacsonyító stílusa, olykor személyeskedő hangvétele. (Szűrös Mátyás, az MSZP országgyűlési képviselője)

Január 12. - Nem használom az árnyékkormány kifejezést, mert szerintem ez a jelenlegi kabinetre igaz, már csak árnyéka önmagának. (Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje)

Január 16. - Az MSZP, illetve a szocialista párt mai vezető politikusai korábban még soha nem teljesítették előre meghirdetett programjukat. (Rogán Antal, a Fidesz alelnöke)

Január 20. - Egyesek az izraeli és más titkosszolgálatok által ideküldött embereken keresztül akarják bebizonyítani, hogy a MIÉP szélsőséges. (Csurka István, a MIÉP elnöke)

Január 20. - A Fidesz a bizalmat, a jövőbe vetett hitet, az összefogásra való hajlamot állítja szembe a szocialisták cinikusságával, félelemkeltésével és gyűlöletbeszédével. (Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke)

Január 20. - Innen figyelmeztetem Orbán Viktort, hogy a Fidesznek bocsánatot kell kérnie a kisgazdapárttól az FKGP ellen elkövetett aljas, istentelen ocsmányságaiért. Én tettem Orbán Viktor fejére a koronát, de ha szükségesnek látom, le is fogom venni onnan! (Torgyán József, az FKGP elnöke)

Január 22. - Kövér László és Bayer Zsolt csak átkozódik, érveik nincsenek, az ilyen gyűlölködő szellemiség vezetett az első, illetve a második világháborúhoz. (Horn Gyula exminiszterelnök, az MSZP országgyűlési képviselője)

Január 23. - Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy zuglói fórumon a sajtó képviselőire vonatkozó hallgató kérdésre úgy reagált: az Alkotmánybíróság szerinte hibás döntése miatt kénytelen elviselni, hogy mindenféle útonálló firkász a sáros cipőjét belé törölje. Azt utálja bennük a legjobban, hogy a legrosszabb énjét hozzák ki belőle. Ugyanakkor arra is megtanították, hogy a legrosszabb énjén uralkodni tudjon.

Január 23. - Ma az ágazatban saját csalhatatlanságukat hirdető sarlatánok tevékenykednek, akik a betegek lélegeztetőgépeit is képesek elzárni. (Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter, az MSZP országgyülési képviselöje)

Január 27. - Elég, ha a pap, a lelkipásztor annyit mond a szószékről vagy az úrasztala mellől, hogy internacionalista, kozmopolita erőkre nem szabad szavazni, a nemzeti elkötelezettséget képviselő erőkre lehet. Ebből ugyanis tökéletesen tudja majd a hívő ember, hogy kikről van szó. (Ifjabb Hegedüs Loránt református lelkész, a MIÉP országgyülési képviselöje)

Január 30. - A Fidesz koncként dobta oda a közszolgálati médiát a MIÉP-nek, amelyet az szellemi verőlegényként használ fel a magyar közéletben. (Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője)

Február 3. - A magyar külpolitika szembement az Európai Unióval, illetve a magyar miniszterelnöknek regionális hatalmi ábrándjai vannak. (Kovács László, az MSZP elnöke)

Február 4. - Tavasz van, de egyes álomszuszék macik még téli álmukat alusszák, és álmosan botorkálva a cirkusz helyett a parlamentbe találtak be. (Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, az MDF alelnöke)

Február 10. - Megkövetem az ellenzék politikusait, akiknek a parlamentben azt mondtam, hogy hazaárulók, ugyanis akkor pontatlanul fogalmaztam: valójában hazaáruló csak az lehet, akinek van hazája. (Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke)

Február 11. - Elég volt, békében, de határozottan húzzanak el, ha az elvtársakat el tudtuk kergetni, őket is el tudjuk. (Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke)

Február 11. - A Magyar Szocialista Párt az egyszerű emberekkel szembeforduló bűnözők pártjává vált. (Rogán Antal, a Fidesz alelnöke)

Vissza a kezdőlapra