Kárpátalja - parlamenti és helyhatósági választások előtt
A megkérdezett kárpátaljai magyarok 92 százaléka szerint fontos a magyarság képviselete az ukrajnai hatalmi szervekben.

    Alig egy hónappal az ukrajnai parlamenti és helyhatósági választások előtt a beregszászi Limes Társadalomkutató Intézet a kárpátaljai magyarság szempontjából legfontosabb, Beregszász központú választókerület magyar nemzetiségű választói között végzett felmérést.

     A 49 magyarlakta településen megkérdezett 500 szavazásra jogosult választópolgár 71 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenképp részt vesz a március 31-i voksoláson. A bizonytalanok aránya 22 százalék volt, 4 százalék úgy vélte, valószínűleg nem megy el szavazni, míg 3 százalék biztos volt abban, hogy nem vesz részt a választásokon. A biztos résztvevők 51 százaléka már eldöntötte, kit támogat voksával, viszont 38 százalék csak a választás napján dönti el, kire szavaz.

     Az adatközlők 92 százaléka tartotta fontosnak, hogy a magyarság képviselve legyen a hatalmi szervekben, 5 százalék bizonytalan volt, s csak 3 százalék nem tulajdonított semmilyen jelentőséget a magyar képviseletnek a döntéshozó testületekben.

     A parlamenti választáson induló egyéni képviselőjelöltekről megkérdezettek 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Kovács Miklós jelenlegi parlamenti képviselőre szavazna, míg a többi jelölt a szavazatok 17 százalékát kapná, ha most lennének a választások.

MTI
Vissza a kezdőlapra