Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2002. február 27-i számából
  Ing. Ekszerovits Szög
  UTAZÁSAIM

  (még néhány szó a narkóról)
  12. rész

  DOHÁNY

  A dohányt (egyébként aranyos a latin neve – Nicotiana Tabacum), akár a legtöbb burgonyafélét, a hódító spanyolok hozták be az újvilágból. Az indiánok kedvelt élvezeti cikke volt. Összecsavarták a leveleket és szívták. Ja, meg előtte meggyújtották. Manapság a következő formái ismeretesek: pipadohány, szivar, cigaretta (szívásra), tubák (felszippantásra orron keresztül) és a bagó (rágásra). Igen sokféle rákot okozhat, közöttük leggyakoribb a tüdő- és a torokrák. Légzési, szívműködési, vérnyomásproblémákat is okoz többek között. Sorolhatnám. Miért legális?!

  Magam is cigizek, meg néha pipázok (mármint dohányt is, haha), de erről aztán tényleg nem nagyon lehet sztorikat mesélni. Hacsak azt nem, hogy esetenként bulikban elnyomok egy-egy csikket a nyelvemen. De ne tessék utánozni!

  ÉS VÉGÜL

  Nos, egészen biztosan nem vettem végig az összes narkotikumot, nem is ez volt a célom. Nem beszéltem a koffeinről, a teáról, a kátról, a hajnalkamagról, a babérról, a sok-sok szintetikus vadiúj kábszerről, satöbbi, satöbbi. Nem is beszélve a rengeteg modern narkóról, mint a hose/rave/techno/etc zene, az internet, a számítógépes játékok, a mobiltelefonok, stb. (Azt hiszitek, viccelek? Akkor az mi, amikor két ember ül egymás mellett, és naphosszat chat-el, vagy SMS-eket küldözget egymásnak?) Szóval nem voltam maximalista, de az érintett témákat igyekeztem kimeríteni. Viszont, ha bárkinek van kérdése, hozzászólása, ha érdekli valamely itt nem említett kábítószer, az forduljon bizalommal a szerkesztőséghez, és én tőlem telhetően segíteni fogok.

  Nagyon remélem, senki nem értett félre. Én egyik narkotikumot sem akartam népszerűsíteni, reklámozni. Mint olvashattátok, a legtöbbjéről egyenesen elítélően nyilatkoztam. Hogy egyes szerekkel (vadkender, solanaceae, gombák, stb.) lehetne ésszel élni, az vitathatatlan (ahogy az alkohollal is, hiszen egy-egy pohár bor vagy sör egészséges lehet). Viszont az örömöt sosem ebben keressük, mert az a szerben való elmerüléshez vezethet. Egyszóval: nem dicsértem én itt túl semmiféle csodaszert, csupán arra próbáltam rátapintani, hogy miért is van az, hogy ha már az alkohol és a dohány teljesen legális, az indiai vadkender mért nem lehet az. Nem a kábítószerek mellett, hanem a törvények ellen érvelek, mert azokat nem az igazságosság és a polgárok jóléte, biztonsága, egészsége határozza meg, hanem az önös érdekek, bizonyos személyek anyagi jóléte, egyszóval a PÉNZ.

  Na, én ennyi voltam mára. Búcsúzzunk el egy verssel, amit szintén azokban a napokban írtam. Majd a Mojoban megiszok egy sört az egészségetekre. Még egyszer megkérlek benneteket, hogy vigyázzatok magatokra, csak mindent ésszel. Megígéritek?

  PAX CANNABINAE

  itt most szó szerint sötét van
  de tényleg
  eh, elbírod-é hatalmam
  makacs, aggastyán kakas
  vidd innét makacs
  lábnyomod is
  te, átok
  mindig messzire bemerészkedtünk az
  erdőbe
  szarvasgombát gyűjteni
  nadragulyát
  farkasalma kérgét
  nyílméregbéka mocskos nyálát
  patkánybelet
  gyík mosolyát
  kígyó fogát, gőte nyelvét
  hetedhétországi méreg kell még
  elapadtak a források, kiszikkadtak
  a gyökerek, iszonyú rossz
  álmok, csak
  iszonyú rossz álmok

  VÉGE

  (Zenta, 2001. VIII. 31- én)

  Kattints ide, ha érdekel a Képes Ifjúság

Vissza a kezdőlapra