Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2002. február 13-i számából
  Interkulturális Ifjúsági Központ – Interkulturalni Omladinski Centar

  Danilo Kiš 38., 21 000 Újvidék (Novi Sad)
  e-mail: mbela@neobee.net, ifikozpont@neobee.net
  tel.: 381-64-123-39-31
  elnök: Kazinczy Zoltán

  Újvidéki Magyar Ifjúsági Központ

  A Danilo Kis utca 38-as száma alatt december 15-én megnyitottuk az Újvidéki Magyar Ifjúsági Központot

  Újvidék Vajdaság legnagyobb egyetemista városa, oktatási központja, amely többek között mintegy ezer magyar egyetemi hallgató ideiglenes vagy állandó lakhelye. Két középiskolában van magyar nyelvű oktatás. Emellett számottevő azoknak a magyar fiataloknak a száma is, akik nem anyanyelvükön tanulnak a középiskolában, illetve akik dolgoznak, vagy munkanélküliek. E fiataloknak gyakran közös gondjaik, közös témáik, hasonló céljaik vannak. A vidékről érkezőknek beilleszkedési gondjaik lehetnek. Megfelelő társaság hiányában ők is, de az újvidékiek is magányosak és tanácstalanok. Közös gond a megfelelő szórakozási lehetőség megtalálása, az ismerkedés, az anyanyelv és a nemzeti kultúra ápolása, ünnepeink megünneplése, a kapcsolattartás nemzettársaikkal.

  Régóta várat magára annak az elképzelésnek a megvalósítása, hogy létrejöjjön Újvidéken egy magyar ifjúsági központ, ahol otthonra találnának fiataljaink. Itt lehetővé válna az ismerkedés, a kapcsolattartás, az információcsere, közös kulturális, szakmai, anyanyelvi és egyéb programok, akciók szervezhetők.

  A gondok tehát maradtak, és fiataljaink magukra vannak hagyatva. Ennek a megoldására nyitottuk meg 2001. december 15-én az Újvidéki Magyar Ifjúsági Központot. Ezt a projektet teljes önerőből valósítottuk meg. A megoldás igen kezdetleges, mert nem rendelkezünk sem számítógéppel, sem telefonvonallal, mégis egy hidat képez az eddigi hatalmas űr és az között, amit meg szeretnénk valósítani. Ezt bizonyítja a fiatalok hozzáállása, akik saját zsebpénzükből adták össze a terem bérlési költségét, otthonról hoztak egy-egy bútordarabot, így téve lehetővé a működést.

  – Később anyagi támogatást kaptunk a Tartományi Kisebbségügyi Titkárságtól és több újvidéki magánvállalkozótól is.

  – A Vajdasági Magyar Pedagógus Szövetség jóvoltából használhatjuk a számítógépeket, tévét és videót, amíg nem szerzünk be saját magunknak.

  – A Vajdasági Magyar Tankönyvtanácstól könyvcsomagokat kaptunk ajándékba a könyvtárunk számára.

  – Kapcsolatba léptünk a szabadkai Agora irodával, amely rendszeresen értesít bennünket, és általa tudjuk informálni az újvidéki fiatalokat a különböző eseményekről, pályázatokról, ösztöndíjakról.

  – Felvettük a kapcsolatot a nagykövetségekkel is, február folyamán Svájc, Japán és Norvégia nagykövete is meglátogatja az ifjúsági központot.

  Az Újvidéki Magyar Ifjúsági Központ keretében működik:

  irodaközpont (ahol az alapító szervezetek és más vajdasági ifjúsági szervezetek munkáiról, programjairól, terveiről kaphatnak adatokat a diákok)

  információs központ, ahol hazai és külföldi ifjúsági programokkal kapcsolatos híreket szolgáltatunk (nyári táborok, diákcsere-programok)

  szabadidőközpont (ahova bármikor bejöhetnek a fiatalok, ha társaságra vágynak)

  minikönyvtár (ahol kedvükre válogathatnak szakirodalmi és szórakoztató könyvekből)

  – vitaestet minden kedden este 8 órától szervezünk

  – csütörtökön az egyetemisták, szombaton pedig a középiskolások tartanak szórakoztató jellegű klubestet

  – az ifjúsági központban szállást kaphatnak néhány napra azok a fiatalok, akik csak átutazóban vannak Újvidéken (pl. akik csak vizsgázni járnak Újvidékre).

  Az Újvidéki Magyar Ifjúsági Központot az Interkulturális Ifjúsági Központ szervezet működteti (a DMISZ és a VMI segítségével). Helyszíne Újvidék, Danilo Kiš utca 38.

  Kattints ide, ha érdekel a Képes Ifjúság

Vissza a kezdőlapra