Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2002. február 13-i számából
  Fehér Köpeny - a víz

  Fürdővízben fő az egészség!

  Csukd magadra a fürdőszobaajtót, engedjed tele a kádat meleg vízzel, s tegyél bele olyan természet kínálta csodaszereket, amelyek oldják a napi feszültséget, pihentetnek, szépítenek és gyógyítanak. Dőlj hátra, a fejed alá, a kád szélére tehetsz egy összegöngyölt törülközőt is, és pihenj. Kapcsold ki magad legalább tíz percre, de húsz percnél ne tovább!

  Az idegek megnyugtatása

  Tegyünk a vízbe négy-négy csepp szantálfa-, gyömbér- és rózsaolajat.

  Hatás: Ez az illatos kombináció garancia a vibráló idegek megnyugtatására. Pihentet és lecsillapít, amire nagy szükségünk van a hosszú, fárasztó nap után.

  A nátha ellen

  Szórjunk a vízbe három dekagramm gyömbérport.

  Hatás: A hagyományos kínai gyógyítás szerint a gyömbér segít leküzdeni minden olyan állapotot, amellyel a szervezet nem tud maradéktalanul megbirkózni. Még jobban fokozódik a hatás, ha közben gyömbérteát kortyolgatunk, amelyhez egy pohár forró vízbe beleteszünk, egy vékony szelet friss gyömbért.

  A fejfájás enyhítésére

  Tegyünk hat dekagramm szárított kamillavirágot egy tüllzacskóba (egy zokni is megteszi, amelynek a szárára csomót kötünk), és merítsük a vízbe.

  Hatás: Ebben a gyulladáscsökkentő gyógynövényben található olaj oldja a feszültséget, és megnyugtatja az idegeket.

  A jó hangulatért

  Nem kell hozzá más, csak rengeteg buborék. Jócskán tegyünk a kádba babasampont, és úgy engedjük fel vízzel, hogy lehetőleg minél habosabb legyen.

  Hatás: Nincs jobb módja annak, hogy megjutalmazzuk magunkat a jól végzett nap végén, mint a habos fürdő. Fokozhatod az élvezet hatását, ha kedvenc italoddal egy poharat is a kád szélére állítasz, vagy csak egy csésze teát kortyolgatsz el. Persze, a teljes kikapcsolódáshoz az kell, hogy, senki ne zavarja meg a pihenésed.

  A bársonyos bőrért

  A fürdővízbe két csésze tejet és két marék ízesítetlen zabpelyhet kell tenni.

  Hatás: A tej extra hidratálást jelent a bőrnek, a zabpehely pedig finom testradírként működik, ha gyengéden átmasszírozzuk vele a bőrünket. Utána természetesen ne felejtsünk el lezuhanyozni.

  A duzzanatok kezelésére

  A vízbe egy csésze sütőport és fél csésze sót kell szórni.

  Hatás: A hatás azonnali, de csak átmeneti. A só és a sütőpor keveréke úgy működik, mint a duzzanatra tett borogatás.

  Az elme tisztítására

  Ezúttal a tüllzacskóba egy-egy maréknyi friss rozmaring, mentalevél és kakukkfű kerül, erre engedjük rá a fürdővizet.

  Hatás: A kakukkfűben lévő olaj emeli az alacsony vérnyomást, és serkenti az agyműködést. Ezt segíti a mentában lévő mentol és a rozmaringban lévő kámfor, s így együtt alkotják az aromás, energiát adó, elmét frissítő, tisztító illatot.

  A menstruációs panaszok enyhítésére

  A menstruációt megelőző napokban a fürdővízbe tizenhárom csepp muskotályzsálya- és két csepp ilang-ilang olajat kell tenni.

  Hatás: A muskotályzsálya-olaj hatékony izomlazító. Az ilang-ilang lassítja a légzést, és csökkenti a vérnyomást. Erősebb görcsök esetén a fürdővízben tizenöt csepp E-vitamin-olajjal gyengéden masszírozzuk át az alhasat.

  A hangulat fokozásáért

  A vízbe tizenöt-húsz csepp rozmaringolaj kerüljön.

  Hatás: A rozmaring természetes fertőtlenítő és serkentő, a bőrt megbizsergeti és felderíti a kedvet.

  A jó alvásért

  Tegyünk a vízbe öt csepp majoránna- és húsz csepp levendulaolajat.

  Hatás: A majoránnáról ismert, hogy melegítő és nyugtató hatással van a szervezetre. A levendulaolaj összetétele pedig elősegíti az elalvást és a mély alvást.

  Kattints ide, ha érdekel a Képes Ifjúság

Vissza a kezdőlapra