Előzetes a vajdasági Képes Ifjúság 2002. február 20-i számából
  Türelem és tisztaság

  Ahogy azt az előző számban ígértem, a továbbiakban részletesen fogjuk vizsgálni a szépségápolás minden területét. Elsőként próbálkozzunk a bőrtípusok megismerésével.
  Ez az egyik legfontosabb momentuma a helyes bőrápolásnak, hiszen minden egyes típus más-más hatóanyagot igényel. Az emberi bőr jellege igen változatos; a száraz, a zsíros, a bársonyos és a durva közt számos átmenet létezik. Hogy milyen típusú a bőrünk, az nagyrészt örökletes tulajdonságoktól függ. Bőrünk alapvonásai tehát adottak, kénytelenek vagyunk ezt elfogadni. Ám RENDSZERES és KÖRÜLTEKINTŐ ápolással, karbantartással sokat változtathatunk az állapotán. Ez a bőrápolási program mindig szakszerű BŐRDIAGNOSZTIZÁLÁSSAL kezdődjön, a diagnózist pedig bízzuk TAPASZTALT KOZMETIKUSRA.
  A bőr típusának meghatározásakor figyelembe vesszük:
  -- víztartalmát
  -- vérellátását
  -- a faggyúmirigyek működését
  -- színét
  -- érzékenységét.
  Alapvetően öt bőrtípust különböztetünk meg:
  -- normál
  -- zsírhiányos
  -- vízhiányos
  -- zsír- és vízhiányos
  -- zsíros.
  A diagnosztizálást alaposan megnehezíti és a kezelési terv felállítását komplikáltabbá teszi, hogy ezek a jegyek legtöbbször kombináltan jelentkeznek. A serdülőkorban jelentős mennyiségű fehérje épül be a szervezetbe, és -- felbontva az addigi hormonegyensúlyt -- beindítja a nemi mirigyek működését. Ezek a változások az egyén lelki életében. a test arányaiban és a bőrén is megmutatkoznak. Sajnos, ezek a problémák akkor szűnnek csak meg teljesen, amikor a fent említett folyamat befejeződik. Igaz, léteznek általános érvényű szabályok, de a legcélszerűbb szakavatott kozmetikustól egyénre szabott tanácsokat kérni, hiszen nem biztos, hogy ami egyik páciensnél beválik, a másiknak is jót tesz.
  A tisztátlan, gyulladásra hajlamos bőr kezelésénél az első, legfontosabb követelmény a türelem és a tisztaság!!! Lássuk, mit értünk a pubertáskor kozmetikai problémái alatt: legfőbb jellemzői a mitesszerek -- nevezhetjük őket faggyúdugaszoknak, szakkifejezéssel: komedó --, kínzóan száraz  bőrérzet, gyulladásra való hajlam.  Kérlek benneteket, ne próbálkozzatok otthoni nyomkodással, ez szakembert kíván, abból is a javát! A bőrtisztításnál sokkal kevésbé kényes, komplikált például a víz- vagy villanyvezeték meghibásodása, mégis rögtön szerelőt hívunk… Sajnos, praxisom során számtalanszor találkoztam az otthoni „munkálatok” helyrehozhatatlan következményeivel. A kozmetikai kezelések közt célszerű szárító, pórusösszehúzó készítményeket használni -- bánjunk azonban óvatosan ezekkel a szerekkel, s feltétlenül pótoljuk az általuk elvont vizet! Ne hagyjuk ki az üdítő hatású, tápláló pakolásokat sem, melyeknek kiváló lelőhelye a konyha! Íme néhány példa:
  -- zabpehely citrommal és tojásfehérjével keverve
  -- élesztő tejjel
  -- méz túróval
  -- paradicsom, illetve uborka szeletelve.
  A jéghideg arcfürdő különleges kozmetikai  élvezet, serkenti és javítja a vérellátást, növeli az érfalak rugalmasságát! A mozgás oxigénnel telíti a bőrt -- minél több oxigént kap a szervezet, annál élénkebbé válnak a testfunkciók, az egész véredényrendszer kitágul, s ennek bőrünk is hasznát látja. Kutassuk fel, milyen sporthoz van kedvünk, és töltekezzünk fel oxigénnel!!! Ha egy nap 20-40 percet szánunk a szabad levegőn végzett mozgásra, már jó úton járunk!
  Ami viszont legtöbbet nyom a latban, az az egészséges étrend szabályainak betartása
  A következő héten erről olvashattok!

  FARKAS ÁGI
  kozmetikus
  Bicskei Flóra (civilben)
   
   

  Kattints ide, ha érdekel a Képes Ifjúság

Vissza a kezdőlapra