A keddi kormányülésről
A kormány elfogadott egy olyan, a kedvezménytörvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletet, amely alapján nevelési, oktatási, valamint különböző kulturális célú támogatásért folyamodhatnak a szomszédos államokban élő, magyarigazolvánnyal rendelkezőket.

Borókai Gábor sajtótájékoztatója.

 A kormányszóvivő elmondta: nevelési, oktatási támogatást kaphatnak azok a szülők, akik legalább két kiskorú gyermeket nevelnek és lakóhelyükön magyar nyelvű oktatást biztosítanak a számukra.
 Tankönyv- és taneszköz-támogatást kaphatnak azok a szülők, akik kiskorú gyermekük tanításáról lakóhelyükön magyar nyelven gondoskodnak.
 Borókai Gábor további lehetőségeket sorolva megemlítette: támogatásért pályázhatnak azon szervezetek, amelyek szomszédos államokban élő magyar nemzeti közösségek céljait elősegítő tevékenységet folytatnak.
 Kitért arra, hogy azon határon túli családok, amelyek legalább két gyermek magyar nyelvű oktatásáról gondoskodnak, gyermekenként évi 20 ezer forintot kapnak majd.
 A kormányszóvivő jelezte: a kormány az intézkedések végrehajtásához 1,2 milliárd forintot csoportosított át a költségvetés általános tartalékalapjából a Külügyminisztériumhoz.
 A pályázatokat a határon túli szervezetek bírálják el, a támogatásokat az Illyés Közalapítvány folyósítja.
 Borókai Gábor közölte: Orbán Viktor miniszterelnök szerdán hallgatja meg a határon túli szervezetek vezetőit a január 1-jén hatályba lépett kedvezménytörvény eddigi tapasztalatairól.

 A kormány felhatalmazta a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Rt.-t (MFB) arra, hogy 20 százaléknyi üzletrészt vásároljon olyan sportklubokban, amelyeknek gazdálkodása átlátható, nyomon követhető és üzleti szempontból reményt keltő.
A sportról szóló törvény rögzíti, hogy az állam ösztönzi a sporttal kapcsolatos üzleti vállalkozásokat és elősegíti azon feltételrendszerek kialakítását, amelyek hozzájárulnak a sport piaci típusú átalakításához.
 Borókai Gábor leszögezte: az MFB nem konszolidálja a magyar labdarúgást, nem támogatja a magyar klubokat, ahol viszont üzletet lát, ott üzletrészt vásárolhat.
 
A vízügyi szakemberek az emberileg lehetséges intézkedéseket megtették a Dunán és a Tiszán várható jégzajlásra való felkészülésben - derült ki a kormányszóvivő szavaiból. Borókai Gábor biztatónak nevezte, hogy a folyók vízszintje alacsony és a környező országok hegyeiben a szokásosnál nem nagyobb a hómennyiség. - Bátran, biztosat jósolni nem érdemes - fogalmazott Borókai Gábor, aki hozzátette: a remények jobbak, mint tavaly voltak.

Vissza a kezdőlapra