Rockenbauer Zoltán a kultúrpolitika elmúlt négy évéről
Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy megőrizze, továbbvigye és fejlessze a magyar kultúrának a honfoglalás óta felhalmozódott értékeit - a tárca vezetője erről a XVII. kerületben, a helyi Fidesz szervezet keddi kampánynyitó gyűlésén beszélt.

    Rockenbauer Zoltán szavai szerint akár az is elmondható, hogy a legnagyobb nominális és reálértékű költségvetési növekedést a kulturális terület könyvelhette el az elmúlt években.
     A nyugat-európai országok kultúrára fordított költségvetéseit tekintve arányában hasonlót rendelt a magyar kormány a nemzeti kultúra értékeinek megőrzésére, továbbvitelére - jegyezte meg a miniszter.Rockenbauer Zoltán a millenniumi ünnepségsorozatról, a magyar államiság ezer esztendejének megünneplésére szervezett programokról, illetve az azokhoz kapcsolt beruházásokról szólva kijelentette: mindaz, ami a millennium idején történt, mérhetetlen eszmei és lelki haszonnal járt.
     A tárca további fontos feladatai közé sorolta a miniszter a nemzeti intézmények megerősítését.Mint rámutatott, csak erős nemzeti kultúra birtokában lehet szembenézni a globalizáció és az uniós csatlakozás kihívásaival.
     - Erős, önbizalmát visszanyert nemzetként kell belépnünk az unióba - mondta Rockenbauer Zoltán.A miniszter kérdésre válaszolva számolt be a Franciaországban zajlott magyar kulturális programokról, valamint annak turisztikai és kulturális hozadékairól.
     Hozzátette: Magyarország az idén Olaszországban szerepel kulturális eseményekkel, jövőre Ausztriában rendeznek több fontos magyar kiállítást, 2004-ben pedig Angliában jelenik meg koncentráltan a magyar kultúra.

MTI
Vissza a kezdőlapra