Mádl Ferenc felszólította a pártokat
Mádl Ferenc köztársasági elnök az általa kezdeményezett hatpárti konzultáción felszólította a pártokat, hogy a nemzettel szemben viselt felelősséget vállalva, az állampolgárok jövőjét, a közös jövőt szem előtt tartva politizáljanak a kampány hátralévő részében - tartalmazza az államfő közleménye, amelyet csütörtök délután juttattak el az MTI-hez.

     A köztársasági elnök jelzi: a 2002-es választási kampány olyan új elemeket hozott felszínre, amelyek a társadalomban is nyugtalanságot okoznak. Véleménye szerint ezek hatására a társadalom politikai nézeteiben a választások előtt megszokottnál sokkal nagyobb mértékben polarizálódik, és felmerül annak veszélye, hogy ez a megosztottság hosszabb ideig elhúzódik.
     Mádl Ferenc a nemzet egységének védelmében arra hívja fel a pártok és vezetőik figyelmét, hogy minden nemzet életében vannak olyan értékek és érdekek, amelyek védelme valamennyi párt feladata, amelyeket a nemzeti egység fontos zálogának kell tekinteni.
     "Sajnálatos volna, ha a választási kampányban az elmúlt években létrejött jelentős konszenzusok is komoly sérüléseket szenvednének. Ezt a továbbiakban nem szabad megengedni" - szögezi le közleményében Mádl Ferenc. A köztársasági elnök jelzi: kiemelt feladata a demokrácia védelme.
     "A lakosság döntő része zavartan, gyakran értetlenül figyeli a pártok által használt, nemritkán durva, a demokrácia intézményeit is nemegyszer negatívan érintő, elfogadhatatlan hangnemet" - tartalmazza a közlemény.
     Az államfő szerint negatívan befolyásolhatja a választási részvételt a másik lejáratására irányuló, az ellentétes nézeteket valló politikusok, pártok durva támadása.
     "A nem az ország valós problémáira koncentráló kampány elriasztja az embereket a politikától" - mutat rá az államfő, megjegyezve, hogy az ilyen kampány nem kínál valóságos alternatívát, mindezek által maga a demokrácia csorbul.
     Közleményében Mádl Ferenc nyomatékosítja, hogy a demokrácia védelme, elveinek tisztelete a kampányban is kötelesség.
     Figyelmeztetése szerint a választás után hivatalba lépő kormány nem egy párt, nem egy szavazótábor, hanem az ország kormánya lesz, amelynek működése során a nemzet egészét érintő, gyakran az egész nemzet támogatását igénylő kérdésekben kell majd döntenie olyan kérdésekben, amelyek hosszú időre meghatározzák sorsunkat.

Hatpárti egyeztetés az államelnöknél felemás eredménnyel
Az MSZP és az SZDSZ eredménytelennek, a többi párt vezetője részben sikeresnek értékelte azt az egyeztetést, amelyet Mádl Ferenc köztársasági elnöknél folytattak csütörtökön. A mintegy kétórás megbeszélést követő nyilatkozatok szerint az egyeztetésen elsősorban az európai integrációs folyamatok, a határon túli magyarsághoz való viszony és a parlamenti demokrácia intézményeinek megerősítése került szóba, a választások tükrében.

    Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke közölte: sajnálattal látta, hogy az MSZP és az SZDSZ nem használta ki az alkalmat, hogy újra megerősítse azt a megegyezést, ami az elmúlt több mint egy évtizedben fennállt Magyarországon, és ami most csorbát szenvedett. Mint mondta, a határon túli magyarok iránti közös felelősségünket a kampány heve, lendülete nem kérdőjelezheti meg.
     - Nem fordulhat elő, hogy valamely vezető politikus a választási kampány hevében napi, egyéni nyereség érdekében azt az eszközt alkalmazza, hogy igyekszik szembefordítani a határon túli magyarokat az anyaországi munkavállalókkal - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: ne tegyük negatív módon kampánytémává az uniós csatlakozás kérdését se.
     Pokorni Zoltán elmondta: a köztársasági elnök azt kérte, hogy demokráciánk alapvető intézményeit ne érje kampányokok miatt alaptalan kritika.
     - Láttunk erre számtalan példát - jegyezte meg a Fidesz elnöke.
     Tájékoztatása szerint Mádl Ferenc örömmel veszi az MDF kezdeményezését, hogy a pártok közösen fogadjanak el egy önkorlátozó, választási etikai, viselkedési szabályzatot.
     Leszögezte: a Fidesz kész az elnök kéréseinek megfelelően folytatni a munkát a választási kampány idején.
     Az MSZP és az SZDSZ hazaárulózással kapcsolatos kifogásaira reagálva Pokorni Zoltán közölte, nem a tünetet, hanem az okot kell vizsgálni. Aláhúzta: nem jó, ha éles szóváltás folyik a parlamentben. Mint megjegyezte, az igazi probléma az, hogy szembe akarták fordítani egymással a határon túli magyarokat, és az uniós csatlakozási stratégia végigvitelében nem mutattak összefogást.
     Dávid Ibolya, az MDF elnöke ígéretet tett arra, hogy politikusaik a nemzet egysége érdekében csakis pozitív módon, objektív tényekre alapozva, a nemzet összetartozását erősítő módon kampányolnak.
     - Ez nem panasznap volt, ez a megoldáskeresés lehetősége volt - szögezte le.
     Jelezte, hogy pártja etikai kódexet dolgozott ki, amely azt tartalmazza, hogy mi az, amit a nemzet egysége érdekében meg kell tennünk. Hozzátette: a pártok többsége megígérte, hogy hétfőig elküldi ezzel kapcsolatos észrevételeit, javaslatait.
     Kovács László, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közölte: nem optimisták a választási kampány hangnemét illetően.
     Kovács László a köztársasági elnök kezdeményezését helyénvalónak tartotta ugyan, de kifogásolta, hogy a megbeszélésen a kormányoldal elfogadhatónak tartotta a hazaárulózást, és csak csupán annyi hangzott el, hogy nem a kijelentést, hanem annak okát kell vizsgálni. Az MSZP elnöke hangsúlyozta: nem optimista amiatt, hogy a kormányoldal szerint az a nemzeti egység megőrzésének a feltétele, hogy minden fontos ügyben egyet kell érteni azzal, amit a kabinet képvisel. Leszögezte, hogy az MSZP - ugyanúgy, mint eddig - ezután sem fog rágalmazni, vádaskodni, vagy mocskolódni, ezért nem látják szükségesnek, hogy módosítsanak a párt stílusán, illetve hangnemén.
     Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szintén eredménytelennek nevezte a megbeszélést, mert - mint mondta - a Fidesz nem kért bocsánatot a hazaárulózásért az ellenzéktől.
     - A Fidesz nem képes levonni a következtetéseket korábban elhangzott megszólalásaiból, és nem volt képes a szükséges bocsánatkérő nyilatkozat megtételére, ettől kezdve nem vagyok optimista a kampányt illetően - fogalmazott.
     Emlékeztetett arra: ő kérte a köztársasági elnöktől, hogy próbáljon békét teremteni a parlamenti pártok között, mert az Országgyűlés legutóbbi ülésén történtek túlmentek minden határon, s ezzel a teherrel nem lehet nekimenni a kampánynak.
     Az ellenzéki politikus véleménye szerint a köztársasági elnök alkotmányos kötelezettségének tett eleget, amikor a megbeszélésen arra kérte a pártokat, hogy törekedjenek a nemzeti egység megtartására. Jelezte: elvileg egyetért ezzel.
     Kuncze Gábor beszámolt arról, hogy minden pártvezetőnek odaadta az SZDSZ programját jelezve, hogy ők a továbbiakban erről szeretnének vitatkozni.
     Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az SZDSZ megfontolja, részt vesz-e a parlament február 26-i plenáris ülésén.
     Gyimóthy Géza, az FKGP főtitkára elítélte az egyházak elleni támadásokat, és közölte: úgy érzi, néhol félelemérzet uralkodik. Megjegyezte, hogy vannak olyan intézmények, ahonnan kisgazda képviselőjelölteket rúgtak ki politikai hitvallásuk miatt. Kijelentette: az FKGP bírja a csapásokat, és betartja a parlamenti demokrácia minden játékszabályát. Gyimóthy Géza kifogásolta, hogy az MDF elnöke által kidolgozott etikai szabályzatban nincs benne a jogos önvédelem.
     - Ha jogtalanul, igazságtalanul vádolnak meg egy pártot, vagy a képviselőjelöltjeit, az nem védekezhet - tette hozzá.
     Csurka István, a MIÉP elnöke úgy látja: a megbeszélésen a pártok nem tudtak megegyezni, mert tovább folytatták az egymás közti vitát, amelyben kizárólag a MIÉP nem vett részt. Szavai szerint a MIÉP volt az egyetlen, amely tanújelét adta annak, hogy botrány helyett békét és szolidaritást akar azzal, hogy felajánlotta: más időpontban tartják meg a Köztársaság téren az MSZP székháza elé szervezett vasárnapi tüntetésüket.
     A pártelnök ezt azzal indokolta: nem szeretnék, ha rendőrkordonnal és lovasrendőrökkel kellene szétválasztani az egymás ellen tüntető csoportokat.
     Csurka István a jelen lévő újságíróktól értesült arról, hogy az MSZP nem szervezett ellendemonstrációt a MIÉP tüntetésének idejére.

MTI
Vissza a kezdőlapra