Mádl Ferenc csütörtökön egyeztet a parlamenti pártok elnökeivel
Mádl Ferenc köztársasági elnök csütörtök délelőttre hívta össze a hat parlamenti párt elnökét, hogy a választási kampány eldurvulása miatt egyeztessen velük - tájékoztatta a köztársasági elnöki hivatal sajtóirodája az MTI-t hétfőn. Az államfő a múlt héten - Kuncze Gábornak írt válaszlevelében - azt közölte: lassan egy hónapja növekvő elégedetlenséggel figyeli a választási kampány eldurvulását.

    Az SZDSZ elnöke levelében azzal a kéréssel fordult Mádl Ferenchez, hogy vállaljon szerepet a parlament február 5-i ülésnapja óta kialakult "akut és tűrhetetlen ügyek rendezésében", és ennek érdekében közvetítsen a pártok között.
     "Különösen károsnak tartom az állampolgárokban félelmet keltő vagy idegenellenes nyilatkozatokat. Úgy gondolom, egyetlen párttól sem fogadható el ez a hangnem" - fogalmazott válaszlevelében az államfő.
     Megítélése szerint a durva, nem a tényekre és a pártok elképzeléseire koncentráló kampány szűkíti a polgárok választási lehetőségeit, ez pedig negatívan befolyásolhatja az állampolgárok választási részvételét.
     A múlt héten keletkezett dokumentumban hozzátette: "így végső soron a demokrácia is csorbul".Mint írta, köztársasági elnökként alapvető feladatnak tartja a demokrácia, az állampolgárok jogainak védelmét, valamint azt, hogy a nemzet egysége ne sérüljön.
     "Bár kampány idején a dolgok élükre állnak, meggyőződésem, hogy vannak olyan nemzeti érdekek, amelyek igénylik a politikai erők konszenzusát" - közölte Mádl Ferenc.
     A köztársasági elnök különösen aggasztónak tartja, hogy olyan kérdések is kampánytémává váltak, amelyekben korábban széles körű konszenzus volt a parlamenti pártok között.

MTI
Vissza a kezdőlapra