MAGYart: hétfőn zárul a magyar szezon - referenciaévad a számok tükrében
A Quai d'Orsay dísztermében rendezendő ünnepélyes fogadással zárul hétfőn este a tavaly júniusban kezdődött franciaországi magyar kulturális évad, amelyen Magyarország az Európai Unióba készülő közép-európai országok közül elsőként mutathatta be a francia közönségnek az európai kulturális hagyományokkal szervesen összefonódó művészeti teljesítményének gazdag kínálatát.

    A párizsi külügyminisztérium épületében Pierre Moscovici Európa-ügyi miniszter lesz a 400 fős esemény házigazdája, ahol Budapest átadja a stafétabotot Prágának. A 2002-es cseh fesztiválsorozat júniusban indul.
     - A francia vendéglátók részéről igen fontos politikai üzenete van annak, hogy Magyarország az első olyan közép-európai ország, amely kultúráját bemutatva felhívja a figyelmet ennek a régiónak kulturális értékeire és mindarra, amit a térség országai európai csatlakozásuk során az Uniónak adhatnak - mondotta el az MTI-nek Csernus Sándor, a Párizsi Magyar Intézet vezetője.
     Mint kiemelte, önmagában az a tény, hogy a zárórendezvény, ami egyfajta továbbnyitást is hangsúlyoz a többi közép-európai jelölt ország felé, a francia uniós miniszter kezdeményezésére jött létre, a politika számára eredetileg megfogalmazott cél megvalósulásáról tanúskodik, s egyúttal a magyar évad kiemelkedő sikerének szól.
     - A francia vendéglátók részéről az az értékelés hangzott el, hogy a MAGYart ezentúl referenciaként szolgál a többi hasonló kulturális rendezvényhez - közölte a PMI vezetője. A hazai rendezők és a bemutatkozó fél számára egyaránt fontos visszajelzés az a széles körű érdeklődés és elismerés, amelyet a francia közegben aratott a MAGYart programja. A 2001. júniusi induláskor beharangozott 400 program az évad végén készített összesítés szerint 740-re szaporodott, Franciaország 200 városában 3600 magyar alkotó és előadóművész működött közre a rendezvényeken.
     A magyar alkotóművészet ezer évét felölelő történelmi kiállítások, a magyar fotográfia eredetiségéről számot adó fotótárlatok, a klasszikus és kortárszenei együttesek, színházi és táncművészeti bemutatók, filmes és irodalmi események közönségéről még nem készült el a végleges mérleg, de néhány adat így is képet adhat a valóban imponáló fogadtatás mértékéről.
     A párizsi történelmi középületekre vetített budapesti városképmontázsok, az Hotel de Ville előtt kiállított százéves pesti villamos, a fővárosban, Lyonban és Strasbourgban megrendezett magyar vásárok 250 ezer nézőt vonzottak.
     A Fontevraud-i Apátságban az Anjou-korszakot bemutató kiállítást 40 ezren keresték fel, a párizsi Carnavalet várostörténeti múzeumában a budai vár nyolc évszázadáról szóló tárlatra 28 600 látogató váltott jegyet. 40 ezer nézője volt nagybányai iskola és a szolnoki művésztelep alkotóinak szentelt Magyar fények című párizsi kiállításnak.
     Ötven magyar zenei együttes - szimfonikus, népzenei és jazztársulat - összesen 493 előadáson lépett a francia közönség elé Párizsban Lyonban, Colmarban, Périgord-ban, az Avignoni Fesztiválon és másutt.
     A Chaillot-színházi magyar táncházi estre 900 vendég sereglett össze. A párizsi metró szerelvényeiben négyezer kisplakáton két hónapon át 9 magyar költő verseit olvashatták az utasok, a MAGYart évében 36 magyar irodalmi alkotás került új fordításban a francia könyvpiacra.

MTI
Vissza a kezdőlapra