Az MDF Országos Választmánya a jelöltállításról, és a jelöltek
Dávid Ibolya pártelnök az MDF Országos Választmányának azt javasolta, hogy a 2002-es országgyűlési választások jelöltállítása során a demokrata fórum ne éljen vétójogával - tájékoztatta az MTI-t a testület szombati üléséről Szőke László. Az országos választmány alelnöke emlékeztetett rá, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Párt és az MDF választási megállapodása szerint azokban az egyéni választókerületekben, ahol nem a jelenlegi országgyűlési képviselőt jelölik újra, az érintett pártoknak vétójoga lenne.

    Szőke László elmondta, hogy a pártelnök beszámolójában felsorolta valamennyi közös listán indított jelölt nevét.
     - A Magyar Demokrata Fórum a 176 egyéni választókerületből huszonhétben jogosult arra, hogy megnevezze azokat a jelöltjeit, akiket Fidesz is támogat, közülük tizenegyen nem országgyűlési képviselők - közölte a választmány alelnöke.
     Az MDF jelenlegi tizenhat parlamenti képviselője ismét indul a 2002-es választásokon - tette hozzá Szőke László.
     Az MTI értesülése szerint Zala megyében Boros Imre jelenlegi PHARE-miniszter, kisgazda országgyűlési képviselő indítását támogatja a megyei választmány.
     Szőke László szólt arról is, hogy a pártelnök bejelentése szerint a nyolc megyei listás helyről a jövő héten kezdődik meg a Fidesz és az MDF közötti egyeztetés.
 

     Az MDF Országos Választmánya szombati ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag jóváhagyta a 176 egyéni választókerületben a Fidesz és az MDF közös listáján induló jelöltek névsorát, köztük a huszonhét MDF által megnevezett képviselő-jelölt indítását. Erről a listát előterjesztő Dávid Ibolya pártelnök nyilatkozott szombaton az MTI-nek a testületi ülés szünetében. Kiemelte, hogy az MDF a több hónapos egyeztetés után tudott az eddigi információk alapján dönteni a közös jelöltekről.
     - Az eddigi megyei szintű egyeztetéseken váltak nyilvánvalóvá a személyi döntések, amelyek megítélésünk szerint csak nagyon indokolt esetben változathatnak - fogalmazott Dávid Ibolya.
     A pártelnök elmondta azt is, hogy a választmány nem élt vétójogával abban a harmincnyolc egyéni választókerületben, ahol nem jelenlegi országgyűlési képviselő a jelölt, és a többi egyéni választókerületben sem kérdőjelezte meg a konszenzusos jelöltek személyét.
     Dávid Ibolya beszámolt arról is, hogy a választmány utólagosan jóváhagyta a Fidesznek és az MDF-nek a Kisgazda Polgári Egyesülettel kötött együttműködési megállapodását, és egyetértett abban, hogy az egyesület képviselő-jelöltjei, a megállapodásban szereplő kisgazda országgyűlési képviselők a Fidesz-MDF jelöltjeként induljanak a 2002-es választásokon.
     A testület jóváhagyta az Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetséggel kötött megállapodást is.
     - Az országos választmány felhatalmazott arra, hogy az esetleges személyi módosítások esetében a választmány nevében eljárjak - közölte Dávid Ibolya.
     - Hozzátette: az egyéni választókerületekben a döntés meghozatala azért volt haladéktalanul fontos, mert február elején indul a választási kampány. A listás képviselői helyekről azonban - fűzte hozzá - tovább folynak az egyeztetések.
     Az MDF választmányának döntése alapján az MDF-Fidesz közös képviselőjelöltjei:
 

Pichler Imre
Font Sándor és Lezsák Sándor
Varga István
Halmai István
Balsai István, Tarlós István, Hock Zoltán, Csapody Miklós
Balogh László
Kelemen András
Medgyasszay László
Püski András
Tóth József
Szádváry Gábor
Gordán Ildikó
Sisák Imre
Csáky András, Gémesi György
Herényi Károly, Szászfalvi László
Fülöp István
Dávid Ibolya
Németh Zsolt
Ékes József és Horváth Balázs
Boros Imre
Baranya megye
Bács-Kiskun megye
Békés megye
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Budapest
Csongrád megye
Fejér megye
Győr-Moson-Sopron megye
Hajdú-Bihar megye
Heves megye
Jász-Nagykun-Szolnok megye
Komárom-Esztergom megye
Nógrád megye
Pest megye
Somogy megye
Szabolcs-Szamár-Bereg megye
Tolna megye
Vas megye
Veszprém megye
Zala megye

Huszonnyolcadik Hende Csaba, aki nem indul egyéni választókerületben.

MTI alapján
Vissza a kezdőlapra