Nem tréfa dolog
Mostanában gyakran hoz levelet a posta. Nemcsak a szokásos karácsonyi üdvözletekre gondolok.
A képviselők és képviselőjelöltek naptár és üdvözlőlap küldeményei mellett kiterjedt levelezést folytat Medgyessy Péter is. Megszólított egyszer mindannyiunkat. Karácsony alkalmából pedig külön levelet írt a papságnak.

Kampánylevelet, amelyben az összefogásban látja a helyzet javulásának zálogát. Nyelvtani hibák ugyan tarkítják a szöveget, de ezeket akár valamely költői hatásnak, érzelmeket tükröző tömörítésnek is felfoghatjuk. (Az alábbi idézetben a második mondat pl. nem árulja el hazánk összekötözött polgárainak, hogy minél is erősebbek azok a bizonyos szálak. Ezt a mondatot bizonyára pirossal aláhúzta volna boldogult magyar tanárom. Viszont az Izraelből jött kampányfőnöktől ez is szép teljesítmény.) A balsors emlegetése  szerencsétlen dolog egy olyan baloldalitól, aki sok, valóban balsorsot hozó kormányt szolgált eddigi életében a legkülönbözőbb posztokon.

Mindezek az ügyetlenségek mégsem érdemelnének szót. A levél címzettjei azonban, ha egyáltalán elolvasták azt, épp azon a részleten kezdtek kacagni, amely a koronát akarta rátenni az egész levélre. Medgyessy csapata szentírási idézettel nyomatékosította az akció komolyságát. Tette pedig ezt a következőképp:

A Mezítelen voltam és megruháztatok; szavakat a fenti képen egy katolikus plébános húzta alá, s nem kis derűvel mutogatta híveinek.

Régen a szavaznak más értelme (is) volt, mint ma. Ám az, aki gyakorló lelkipásztoroknak régi fordítású Bibliából idéz, nem a vallási értékek iránti tiszteletéről tesz tanúbizonyságot. Épp ellenkezőleg, megmutatja, hogy a szerző számára a vallás nem élő valóság, hanem muzeális érték. Ennek fényében többen lelkesen készülnek a megruházásra.

Tanulság: Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul...
 

Vissza a kezdőlapra