Ingyenes szoftverek a hazai felsőoktatásnak

A Miniszterelnöki Hivatal és a Microsoft Magyarország megállapodása értelmében a hazai felsőoktatási intézmények háromszázötvenezer hallgatója és oktatója juthat hozzá ingyen a legkorszerűbb Microsoft szoftverekhez.

Az első telepítőkészlet-csomagot december 17-én ünnepélyes keretek között nyújtotta át Stumpf István kancelláriaminiszter az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rektorának, Klinghammer Istvánnak. A magyar kormány által finanszírozott Campus Program egyaránt vonatkozik állami, egyházi és alapítványi felsőoktatási intézményekre, az oktatók és hallgatók számára pedig lehetővé teszi a szoftverek otthoni gépeken történő legális használatát is. A megállapodást értelmében ingyenesen elérhető Microsoft szoftverek köre az alábbi:

 • Microsoft Windows XP Professional Upgrade
 • Microsoft Office XP Professional
 • Microsoft FrontPage 2002
 • Microsoft Visual Studio 6.0
 • Az egyéni telepítőkészleteket a hallgatók és oktatók a címükre érkező licenc és telepítőkészlet megrendelő lapon igényelhetik, a szoftverek használatára 36 hónapra kapnak térítésmentesen jogot. Az igénylést követően a telepítőkészletek beszerzésére három lehetőség adódik:
 • ingyenesen letölthetőek az egyetemek belső hálózatán,
 • a telepítő CD-k kölcsönözhetőek az egyetemeken és főiskolákon,
 • 3, illetve 5 ezer forintért beszerezhetőek, attól függően, hogy szűkített telepítőkészletet rendelnek, vagy az összes rendelkezésre álló programot. Ezt az összeget az igénylők a licencigazolás és a telepítőkészlet kézhezvételekor utánvéttel fizetik ki.
 • A hallgatók és oktatók tájékoztatását segítik a www.campus.ikb.meh.hu weblapon található részletes információk (az információk kizárólag a zárt felsőoktatási hálózaton belülről elérhetők), a hétköznapokon 9-17 óra között működő telefonos információs központ, amely a (06 1) 432 1080-as számon hívható, illetve a minden felsőoktatási intézményben megjelenő plakátok.

  Kérdések és válaszok a Campus Programról

  K.: A megrendelőlapon a 2001/2002-es tanév van feltüntetve, míg a licenc 3 évre szól. Tulajdonképpen most egy, vagy három évre kapom meg a szoftverhasználati jogot? Ha pedig csak egy évre, akkor hogyan tudom meghosszabbítani?
  V.: A licenc évente megújítandó és 3 évre szól. Ez azt jelenti, hogy mind az oktatók, mind a hallgatók évente kapnak licenc- és médiaigénylő adatlapot, melyet vissza kell juttatni a logisztikát végző partnerünknek.

  K: Ha az érdeklődő az egyetem alkalmazásában áll, de nem oktató, akkor mi a helyzet? A lehetőség vonatkozik a kisegítő személyzetre is?
  V: A licenc a nappali, esti, és levelező tagozatos hallgatókra; teljes-, részmunkaidős és szerződéses oktatókra, valamint a személyzetre vonatkozik. Az oktatók és a hallgatók otthon is használhatják a szoftvereket az órai felkészülésükhöz és a tanuláshoz; a személyzet (titkárság, tanulmányi osztály, gazdasági osztály, stb.) nem. Ez utóbbi esetben mindegy, hogy főállású vagy sem, csak az intézményen belül, az intézmény gépén végzett szoftverhasználat jogtiszta.

  K: A távoktatásos tanulók is pályázhatnak?
  V: Ha kapnak levelet intézményüktől, akkor igen.

  K: Ha valaki negyedévesen kapja meg a szoftverhasználati jogot, és mondjuk nem veszik fel másoddiplomás képzésre, hogyan fogják ellenőrizni, hogy egy évvel később legálisan vagy illegálisan használja-e?
  V: A felhasználás jogtisztasága a felhasználó felelőssége. A tanulói jogviszonyának megszűnésével megszűnik a jogtisztasága is. A Microsoft nem fogja ellenőrizni, ez a rendőrség feladatkörébe tartozik.

  K: Korábban azt olvastam, hogy a szoftvereken ingyen kapjuk. A mostani közlemény 3000 és 5000Ft-ról szól...
  V: A szoftverek használati joga ingyenes, azaz ha a programokat a NIIF hálózaton belülről letöltik, vagy az Intézmények számára biztosított CD-ket kikölcsönzik, és onnan telepítik, akkor a szoftverhasználat nem kerül semmibe.
  Ha a hallgatók és tanárok saját telepítőkészletet szeretnének, akkor azt megvásárolhatják. A 3000, illetve 5000 Ft a gyártási árat és a postaköltséget foglalja magába.

  Vissza a kezdőlapra