Az MKDSZ az egyházpolitikai helyzetről

A szocialista párt nem találta meg a közös hangot a hívőkkel, most megpróbálja megtalálni a közös hangot a régi egyházellenes erőkkel - így értékelte az elmúlt időszak történéseit Surján László a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség sajtótájékoztatóján.

    A képviselő az MKDSZ álláspontját ismertetve helytelennek nevezte, hogy az egyházak - látszólag legalábbis - mint a politikai élet szereplői jelentek meg, és bevonták őket a pártpolitikai csatározásokba.

     Surján László véleménye szerint a szocialista párt "egyházakhoz való rossz viszonyának" oka rövid távon az, hogy a párt elmulasztotta elvégezni 1998-as választási vereségének elemzését.

     Az MSZP és az egyházak kapcsolatát illetően utalt Medgyessy Péter szocialista miniszerelnök-jelölt lelkipásztorokhoz intézett "elügyetlenkedett" levelére, Horn Gyula exminiszterelnök tevékenységére és a Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének akciójára.

     A képviselő gyermeteg és a jogállamiságtól távol eső akciónak nevezte, hogy a fiatal szocialisták magnófelvételeket készítenek a templomokban elhangzottakról és feljegyzik a plakátok szövegeit.Kijelentette, hogy ma az egyházakat nem lehet megfélemlíteni.

    - Külső szervnek nincs joga ahhoz, hogy belebeszéljen abba, a templomokban mi és hogyan hangzik el - szögezte le.

     Surján László mindemellett hangsúlyozta: az egyházak és a pártok közötti távolságot nem az egyház határozza meg, hanem az, hogy az illető párt mennyit merít az egyház társadalmi tanításából és épít bele saját programjába.

     Az MKDSZ társelnöke az elmondottak kapcsán megjegyezte: "annak örülök, hogy az ifjú szocialisták templomba fognak járni".

    Varga László fideszes képviselő a sajtótájékoztatón szellemi terrorizmusnak nevezte azt, ha nemes eszméket tanító intézményeket, azok tanítóit vagy híveit támadják, rágalmazzák vagy megfélemlítik.Utalt Medgyessy Péter azon kijelentésére, amely szerint Horn Gyula egyéni véleményének adott hangot, amikor a Magyar Katolikus Egyházról és annak papjairól nyilatkozott.

     - De mi Medgyessy Péter véleménye? - tette fel a kérdést, hozzátéve: az MSZP nem kér elnézést egyik tagjának egyházat ért durva támadásáért? Itt tartunk?

     Varga László leszögezte, hogy az egyház sohse fog pártpolitikába beavatkozni, pártokat támogatni. - De miért akarjuk elvenni azt a jogát, hogy irányt adjon, iránytű legyen? - fogalmazott.

MTI
Vissza a kezdőlapra