Rendezvények Budapesten a magyar kultúra napja alkalmából
A Himnusz születésnapjáról az idén is számos rendezvénnyel emlékeznek meg Budapesten: január 22-e 1989 óta ünnepe a magyar kultúrának, tisztelgésül az előtt, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be Hymnus című költeményét.

    Az MTI-hez péntekig eljuttatott meghívók szerint a budapesti események sorában vasárnap tartanak ünnepi hangversenyt a Néprajzi Múzeumban a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége rendezésében.
     A XVII. kerületben élő képző-, ipar- és fotóművészek tárlata szintén vasárnap nyílik a Báthory utca 31. szám alatti Erdős Renée Házban.
     A Békásmegyeri Közösségi Házban Chemez Farkas fafaragó művész munkáiból nyílik bemutató. Az ünnepi esten fellépők között lesz Szakács Gábor gitáros, énekes, a Kalász Táncműhely, ifj. Csoóri Sándor, Ökrös Csaba és az Ifjú Muzsikás együttes.
     A Petőfi Sándor minden verse című, 28 részből álló CD-sorozat ünnepélyes átadásának lesz helyszíne hétfőn a Magyar Rádió Márványterme. A költő teljes lírai életművének hangzó változata mintegy kétéves munkával, 70 színész közreműködésével készült el.
     A magyar kultúra napján - kedden - közös rendezvényt tart alapítása 200. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve az Országos Széchényi Könyvtár. Az ünnepségen részt vesz Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere.
     A kulturális tárca vezetője nyitja meg a Millenniumi Könyvszemle című kiállítást az Iparművészeti Múzeumban. A Márai Sándor-díjakat is e helyszínen adja át a miniszter. A nemzeti bibliotéka a magyar kultúra napjára időzítette tájékoztatóját, amelyen bemutatja fakszimile sorozatát is.
     A Magyar Művelődési Társaság szervezte rendezvényen Kölcsey Ferenc szellemi hagyatéka címmel Taxner-Tóth Ernő irodalomtörténész tart bevezető előadást az I. kerületi Corvin tér 8. szám alatti intézményben.
     A budapesti Öveges József Szakközépiskola, Szakmunkásképző és Gimnázium diákjainak képviselői a magyar kultúra napján fogadják jelképesen örökbe az iskola névadó professzora életművéből a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára, illetve a gazdagréti bibliotéka birtokában lévő Öveges József-köteteket.
     A Magyar Kultúra Alapítvány és a Budavári Önkormányzat Régiók találkozása a magyar kultúra napján címmel rendez hangversenyt határon túli előadók és a Caritas Collectio Kamarazenekar közreműködésével az I. kerületi Szentháromság tér 6. szám alatti épületében.
     A Kossuth, valamint a Bartók rádióban is számos műsort szentelnek a magyar kultúrának. A magyar kultúra napján vetítik az m1-es csatornán a Kaffka Margit regénye nyomán készült Hangyaboly című, Fábri Zoltán rendezte alkotást. Duna Televízió programjában láthatják az érdeklődők Vörösmarty Mihály A bujdosók című darabját, a Térszínház előadásában.

MTI
Vissza a kezdőlapra