Az MSZP-re nem hatnak az érvek
 

 Medgyessy Péter a kedvezménytörvénnyel kapcsolatban megkötött román-magyar egyetértési nyilatkozat végrehajtásának felfüggesztését szorgalmazza.

 Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a párt Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt vasárnap. Véleménye szerint az Orbán-Nastase paktum megkötésekor már megfogalmazott súlyos aggályai jogosnak bizonyultak, és beigazolódott, hogy a paktum rossz.
 Horn Gyula korábbi miniszterelnök úgy fogalmazott: nem lenne értelme az üggyel kapcsolatban rendkívüli parlamenti ülés összehívásának, mert ebben a helyzetben csak a kormány tudna tenni "ha módosítaná ezt az elcseszett, két bal kézzel összehozott egyezményt".
 Kovács László pártelnök azt hangsúlyozta, hogy az MSZP mindig egyetértett a kedvezménytörvény alapelvével. Szomorúnak nevezte, hogy a kormány a román-magyar egyetértési nyilatkozat kapcsán a határon túli magyarokat is mozgósítja - többek között a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának vezetőit, illetve vajdasági magyar politikusokat - holott a megállapodás miatt kialakult problémák csak a két ország munkavállalóit érintik.

A fenti gondolatok az égvilágon semmi újat nem tartalmaznak. Vasárnap délutáni elmondásuk azzal a reménnyel történhetett, hogy egy mérsékelten hírszegény időben kellő nyilvánosságot kap, és kormányrészről nem lesz érdemi reakció. Ez utóbbiban csalódniuk kellett a Köztársaság tér politikusainak. Martonyi János és Pokorni Zoltán is reagált.

Martonyi János határozott véleménye, hogy az ellenzék a kedvezménytörvény ügyében rossz célokat követ és megalapozatlan, alapvető tájékozatlanságról árulkodó nyilatkozatokat tesz.

 A külügyminiszter az MSZP vezető politikusainak vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva leszögezte, hogy az ellenzéki oldalon megfogalmazódó aggályok alaptalanok, hiszen a december 22-én aláírt egyetértési nyilatkozattal egy ésszerű, józan megoldás született.
 Ennek a legfontosabb eredménye, hogy a romániai magyarság számára is zökkenőmentesen, akadálytalanul érvényesülhetnek a kedvezmények és támogatások, továbbá, hogy sikerült teljes egészében rendezni azt a nézeteltérést, amely korábban a magyar és a román kormány között fennállott - hangsúlyozta.
 Meggyőződésem, hogy a létrejött megállapodás jó, felfüggesztéséről szó sem lehet. Néhány napon belül pedig alá fogjuk írni a román féllel azt a kiegészítő jegyzőkönyvet, amely az egyetértési nyilatkozat tartalmát jogi formába öltözteti - mondta a külügyminiszter. Hozzátette: mindez az erdélyi magyarság legteljesebb egyetértésével történik, a megállapodás előkészítésébe mindvégig bevonták az RMDSZ vezetőit, akik nagyon fontos, kezdeményező szerepet játszottak a kompromisszum létrejöttében.
 Minden bizonnyal ők is nagyon jól tudták, hogy számukra a törvény egészének hatályba lépése, működése a legfontosabb. Ez volt az a cél, melynek az elérése érdekében sikeresen együttműködtünk - fogalmazott Martonyi János. A megalapozatlan nyilatkozatokra példaként Martonyi János megemlítette, hogy elhangzott az is: mérlegelés nélkül ki kell adni a munkavállalási engedélyeket az idénymunka körében. Hozzátette: ez nem igaz, hiszen a munkavállalási engedély iránti kérelmeket az illetékes munkaügyi hatóságok adott esetben továbbra is elutasíthatják. Például olyan esetben, amikor az országos átlagbér-színvonaltól az adott szakmában elmarad az a munkabér, amit a külföldi munkavállalónak a foglalkoztató fizetni kíván. Ez már önmagában is jelzi, hogy a munkabér-színvonal letörésével kapcsolatos aggályok, aggodalmak indokolatlanok - fejtette ki Martonyi János.
 Azokkal a szocialista párt vezetői által hangoztatott aggályokkal kapcsolatban, melyek szerint az Orbán-Nastase megállapodás kedvezőtlen hatást gyakorolhat a magyarországi munkaerőpiacra, a külügyminiszter kijelentette: elképzelhetetlen, hogy több százezer ember jelenne meg a magyar idénymunka-piacon. Hozzátette: azért emeli ki az idénymunkát, mert a legtöbb nyilatkozó még arról is megfeledkezik, hogy ez esetben kizárólag erről, tehát három hónapot meg nem haladó munkavégzésről lehet szó. De még ebben a körben sincs szó több százezer emberről, hiszen a magyarországi munkaerőpiac befogadó képessége korlátozott - fogalmazott Martonyi.
 A jogszabályok szerint ezt figyelembe kell venni; annak, aki akár csak egyetlen napra is munkát akar vállalni Magyarországon tartózkodási vízummal és munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie - mutatott rá Martonyi János. Azzal a szocialista felvetéssel kapcsolatban, mely szerint a román-magyar megállapodásban szereplő igényekhez hasonlóakat fogalmazhat meg ezentúl bármelyik szomszédos állam, Martonyi János megjegyezte: eddig ilyen nem történt. S a külügyminiszter szerint ez például Szlovákia esetében kizárható, hiszen a szlovák szabályozás a munkavállalás tekintetében jóval nagyobb kedvezményeket biztosít a külföldön élő szlovákoknak, mint a magyar törvény teszi ezt a magyarok esetében.
 Meggyőződésem hogy a magyar-román megállapodással egy olyan megoldás született, amely biztosítja valamennyi érdek érvényesülését és a kedvezménytörvény zökkenőmentes alkalmazását; ebben volt érdekelt a magyar kormány és minden magyar ember Magyarországon, Romániában és valamennyi szomszédos országban - hangoztatta Martonyi János.
 Ez a fő oka annak, hogy a romániai magyarság legitim vezetői a legteljesebb mértékben közreműködtek a megállapodás létrejöttében, támogatták azt és egyetértettek tartalmával - húzta alá a külügyminiszter.
 

 A Fidesz elnöke szerint évtizedekkel ezelőtti emlékeket idéz, hogy a határon túli magyar szervezeteket érintő kérdésekben ezek legitim vezetőinek véleményét figyelmen kívül hagyva nyilatkoznak magyarországi politikai tényezők.

 Pokorni Zoltán az MSZP vezető politikusainak vasárnapi sajtótájékoztatóján tett kijelentéseire reagálva az MTI-nek elmondta: a magyar, illetve a román miniszterelnök által a státustörvény kapcsán elfogadott egyetértési nyilatkozat felfüggesztése egyet jelentene a kedvezménytörvény Romániában való felfüggesztésével. Ez feszültségekkel teli állapotokat alakítana ki, ami a romániai magyarellenes erők érdekeit szolgálná - szögezte le.
 A Fidesz jólesően nyugtázta a határon túli magyar szervezetek nyilatkozatait, melyekben mind az RMDSZ, mind a szlovákiai, illetve a kárpátaljai szervezetek képviselői üdvözlik a státustörvény január elsejei életbe léptetését és örömmel fogadták a román, illetve a magyar miniszterelnök nyugalmat hozó megállapodását - emelte ki a politikus.
 A határon túli magyar szervezetek vezetőinek nyilatkozataival szemben az MSZP sajnálatos módon ellentéteket igyekszik szítani a magyarországi munkavállalók és a határon túli magyarok között - fogalmazott a pártelnök. Pokorni Zoltán megítélése szerint az utóbbi hetekben minden felelősen gondolkodó ember számára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar munkaerőpiac továbbra is kellően szabályozva van, csakúgy mint a külföldiek magyarországi munkavállalása. Üres riogatásoknak bizonyultak azok a rémisztgetések, amelyeket az MSZP két hét után ismét megfogalmazott - jelentette ki.
 Pokorni Zoltán javasolja a szocialista párt vezetőinek: vegyék a fáradságot és ismerjék meg az ügyben a határon túli magyarok álláspontját is.

A Magyar-Hon-Lap részéről csak annyit teszünk hozzá, hogy Kovács László nyilatkozata a már megszokott módon csupa csúsztatás. Nem a magyar kormány mozgósítja a határon túli magyarokat, hanem az az esztelen MSZP-s hecckampány, amely egyrészt számukra megnehezíti a küzdelmet a többségi nacionalistákkal, másrészt méltatlan az ügy egészéhez. A Románián kívüli országokat is ez a hecckampány vonta bele a kérdésbe, amikor a két miniszterelnök nyilatkozatának esetleges precedens jellegét hangsúlyozták. Csúsztatás Medgyessy megjegyzése is, amikor kijelenti, hogy aggályaik jogosnak bizonyultak. Mikor? Hogyan? Hiszen nem történt semmi! Csak nem az a baj, hogy az Országos Munkaügyi Tanácsban sokkal értelmesebben lehetett tárgyalni, mint a handabandázó ellenzéki pártokkal? A legnagyobb baj az, hogy, noha már csak három hónap van a választásokig, az MSZP még semmit nem mond arról, mit tervez az ország jövőjéről. Program, értelmes mondanivaló nélkül gyalázatos handa-bandázás folyik, amely semmiféle nemzeti érdekre nincs tekintettel. Emellett nem sokat ér kenetteljes leveleket aláírogatnia Medgyessy (Grasham) Péternek.

Surján László

Vissza a kezdőlapra