Müködik a Magyar Nemzeti Földalap Kht.
A Magyar Nemzeti Földalap Kht. január 29-én előtársaságként megkezdte működését -jelentette be sajtótájékoztatón Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Az agrárminiszter közölte: Sebestyén Róbert lett a kht. ügyvezetője, a felügyelő bizottság tagjai pedig Reke Barnabás, Zakariás József és Tunyogi András lettek.

    Sebestyén Róbert közölte: a kht. szervezetének kialakítása jelenleg folyik és már tárgyalnak a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatósághoz (KVI) valamint az ÁPV Rt.-hez tartozó állami földtulajdon átvételéről.
     Újságírói kérdésre a kht. ügyvezetője nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora területről is lehet szó. Annyit közölt, hogy az ÁPV Rt.től mintegy 500 ezer hektár kerülhet a közhasznú társasághoz.
     A kormány január végén döntött a Nemzeti Földalap működési rendjéről. A kormányrendelet előírja, hogy az alap kezelésében lévő földvagyont eladással, cserével és haszonbérlettel kell hasznosítani. Az alap köteles a föld termőképességének megőrzéséről gondoskodni, ezt a földhivatalok helyszíni szemlével is ellenőrizni fogják. A földek hasznosítására hasznosítási tervet kell készíteni.
     A Nemzeti Földalap a földet - átvétele után meghatározott idő múlva - versenytárgyaláson hirdetni meg. Vonza András korábban kifejtette, hogy a Nemzeti Földalap segíti a kormány birtokpolitikai célkitűzéseinek megvalósítását, a gazdaságos birtokstruktúra, a családi gazdaságok kialakítását. Az állam fokozottabb szerepet vállal a földpiac élénkítése érdekében.
     A Nemzeti Földalap Kht. a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium keretében működik. A társaságot irányító ügyvezetőt a miniszterelnök nevezi ki az agrártárca irányítójának egyetértésével. A kht. működését ellenőrző felügyelőbizottság három tagját a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevezi ki.

MTI
Vissza a kezdőlapra