A társadalmi szervezetek állami támogatása, fogyatékosügyi program
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) idén is támogatja a kulturális tevékenységet ellátó társadalmi szervezeteket, illetve próbál minél tevékenyebben kapcsolódni az Országos fogyatékosügyi programhoz - ismertette Kőrösi Orsolya, az NKÖM művészeti és nemzetközi ügyeiért felelős helyettes államtitkára egy sajtóbeszélgetés keretében.

    Kőrösi Orsolya elmondta: az NKÖM már tavaly decemberben kiírta a társadalmi szervezetek számára pályázatait, amelyek közeljövőben történő lezárultával reményeik szerint idén már az első negyedév végén utalni tudják a támogatásokat.
     A helyettes államtitkár szavaiból kiderült, hogy a tárca - a többi minisztériumhoz hasonlóan - azért igyekezett minél hamarabb közzétenni felhívásait, mert tavaly a legtöbb társadalmi szervezet már túl későn, csak szeptemberben, októberben kapta meg az elnyert támogatást, ami komoly problémát jelentett számukra.
     A művészeti területen tevékenykedő társadalmi szervezetek között az elmúlt évben 155 millió forintot oszthatott szét a tárca, amiből 110 szervezet részesült; idén ez az összeg 169 millió forint - mondta Kőrösi Orsolya. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy ugyan a kultusztárca csak megfigyelőként vesz részt az Országos Fogyatékosügyi Tanács munkájában, de szeretnének minél tevékenyebben részt venni a fogyatékosügyi programban.
     A program szerint az NKÖM-nek is kötelezettsége van arra, hogy a kultúrát szolgáló intézményeket akadálymentesítése - utalt. Hozzátette azt is: nagyban gátolja szerepvállalásukat a fogyatékosok segítésében az is, hogy a médiatörvény módosítását ismételten nem támogatták az ellenzéki honatyák. Ezért nehéz kötelezni a televízió adókat arra, hogy például a nem- vagy nagyothallók számára feliratozzák, vagy jeltolmács közreműködésével sugározzák műsoraikat; ugyanezt a színházi vagy mozielőadások esetében is el lehetne végezni, illetőleg a múzeumi kiállításokhoz is lehetne süketnéma tárlatvezetést biztosítani - jegyezte meg a helyettes államtitkár.
     Kőrösi Orsolya rámutatott arra, hogy az NKÖM tavaly 6 millió forintot adott a Magyar Televíziónak ahhoz, hogy felirattal lásson el filmeket, idén ezt a támogatást - amelyről hamarosan aláírják a szerződést - 7,5 millió forintra emelték. Jelezte mindemellett azt is, hogy a fogyatékosügyi programban való aktívabb részvételről a napokban tartottak egy olyan egyeztetést, amelyre meghívták a négy fő fogyatékosügyi szervezet, illetve azok ernyőszervezetének képviselőjét is.
     A tárca ezen a megbeszélésen arra kérte a szervezeteket, hogy konkrét - a kultusztárca által támogatható - programokat terjesszenek eléjük.

MTI
Vissza a kezdőlapra