A miniszterelnöki országértékelés sajtója
Az országértékelõ beszéd után nemsokkal barangoltunk az interneten.
Eredmény: Az Origo röviden ismertette a beszédet, de nem mondhatnánk, hogy a lényeget elmondta. A Stop címében ugyan ellenséges, de a gépelési hibák - amelyek sajnos nálunk is vannak - ellenére bõvebb és pontosabb a tájékoztatás.

A február 8-i napilapok anyagai:

Orbán: 2001 az áttörés éve - Magyar Hírlap
Ígéretekben bôvelkedô kampánybeszéd a Vigadóban - Népszava
Orbán: Magyarnak lenni jó beruházás - Magyar Nemzet
Orbán a kampány jegyében értékelte a tavalyi évet - Metro
Sótlan választási programbeszéd a Vigadóban - Népszabadság

Az MTI anyaga az alábbi volt (a kiemelések a MHL-tól):
 

Orbán Viktor országértékelõ beszéde - reagálások
--------------------------------------------------------------------------------

    Budapest, 2002. február 7. (MTI) - Az áttörés évének nevezte 2001-et Orbán Viktor a Pesti Vigadóban csütörtökön elmondott országértékelõ beszédében. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 2001-ben számos kezdeményezés és program indult. Ezek között említette a Széchenyi-tervet, a népegészségügyi programot, a szociális bérlakások építését, a minimálbér nagyarányú emelését, a rendõrség megerõsítését.
     A miniszterelnök a Magyar Polgári Együttmûködés Egyesület felkérésére immár negyedik alkalommal értékelte az elmúlt évet és szólt az ország elõtt álló feladatokról.
     Szavai szerint a 2001-ben elfogadott kedvezménytörvény a magyar nemzet határokon átívelõ újraegyesítését szolgálja, nagy siker, amely túlnõ az országhatárokon.
     - Ez akkor is igaz, ha vannak még néhányan, akik sót szórnak a 80 éve eleven sebekbe - szögezte le a kormányfõ.
     Orbán Viktor miniszterelnök szerint az elmúlt négy évben elért gazdasági növekedés, illetve annak fenntartása teremti meg a lehetõségét, hogy az ország nagy célokat tûzzön ki maga elé 2006-ig. Ez a növekedés "lehetõvé teszi, hogy 2006-ig elérjük: az adómentes jövedelem az egygyermekes családoknál egymillió, kétgyermekeseknél kétmillió, a háromgyermekeseknél hárommillió forint legyen" - jelentette ki a kormányfõ.
     A miniszterelnök elmondása szerint "2006-ig képesek leszünk arra, hogy a kiegészítõ családi pótlék összegét megkétszerezzük, a rászorulóknak pedig ingyenes étkezést tudunk majd biztosítani a bölcsõdében, az óvodában, az általános és a középiskolában".
     Orbán Viktor közölte: az erõteljes gazdasági növekedés eredményeképpen 2006-ra elérhetõ lesz, hogy a magyar polgárok átlagos keresete megkétszerezõdjön.
     A kormányfõ 2006-ig célként tûzte ki a teljes foglalkoztatottság elérését, a szociálpolitikai kedvezmények jelentõs növelését, valamint a szociális bérlakások számának emelését.
     Orbán Viktor kitért a nyugdíjak vásárlóerejének növelésére, a több mint 600 milliárd forintos egészségügyi konszolidációs programra és az autópályák országhatárig történõ megépítésére is.
 

     A FIDESZ ELNÖKE AZ ORSZÁGÉRTÉLÕRÕL

     A Fidesz elnöke szerint a miniszterelnök országértékelõ beszéde nagyon szikár, fegyelmezett és pontokba szedett beszámoló volt az elvégzett munkáról. Pokorni Zoltán a beszédet követõen az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, Orbán Viktor elõadása bizonyítja: nem kell retorikai fordulat, elég a valóság számbavétele ahhoz, hogy látni lehessen, mekkora munkát végeztek a magyar emberek az elmúlt négy évben.
     Fegyelmezettnek és szikárnak ítélte azt is, ahogy a kormányfõ a lehetõségeket vette számba. Örömmel nyugtázta, hogy a miniszterelnök is megfogalmazza azokat a célokat, amelyeket a Fidesz és az MDF fontosnak tart.
     Pokorni Zoltán úgy fogalmazott, hogy a kormányfõi beszámoló nemcsak az elmúlt négy év eredményeit tekintve volt tárgyilagos "elszámolás", hanem a Fidesz és az MDF számára fontos célkitûzések is visszaigazolódtak a programbeszédben.
 

     ORBÁN-BESZÉD - MSZP, SZDSZ

     Orbán Viktor egy leköszönõ miniszterelnök rosszkedvû búcsúbeszédét mondta el csütörtökön a Vigadóban - mondta Kovács László, az MSZP elnöke újságírók elõtt csütörtökön Budapesten. Véleményét azzal indokolta, hogy "meglepõ módon a beszéd elõadásmódjából hiányzott az emelkedettség, helyenként volt csak patetikus, és az is inkább a konkrétumokat volt hivatatott pótolni, továbbá hiányzott belõle a belsõ tûz, a belsõ meggyõzõdés, ezért a meggyõzõ erõ is".
     - Ha egy mondattal kellene összefoglalni: országértékelésnek hamis, programnak erõtlen, kampánynak kétségkívül olcsó volt, mert a közszolgálati televíziót használta fel - fogalmazott a szocialista politikus.
     Kovács László véleménye szerint tartalmában egyértelmûen kampánynyitó beszédet mondott a miniszterelnök, amely tele volt túlbecsült és önkényesen kiragadott eredményekkel, ugyanakkor elhallgatta a hiányosságokat és túlméretezett ígéreteket tett, amelyek nem voltak hitelesek. Hozzátette: egyetért Orbán Viktorral abban, hogy Magyarország most más, mint négy évvel ezelõtt volt, nemcsak azért, mert a gazdaság teljesítménye nagyobb, hanem mert többen élnek jól, mint akkor, viszont jóval többen kerültek kilátástalan helyzetbe.

     - Csalódást okozott a miniszterelnök országértékelõ beszéde, Orbán Viktor a jelent nem értékelte reálisan, mert nagyon sokan egészen másként látják saját helyzetüket, és ebbõl adódóan az ország helyzetét is - közölte Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a kormányfõ Pesti Vigadóban elhangzott szavaira reagálva csütörtökön.
     Kuncze Gábor szerint "miután a jelen értékelése nem reális, a jövõre vonatkozóan összefüggéstelen ötletparádét és ígérethalmazt hallottunk". Az SZDSZ elnöke közölte: a miniszterelnök nem szólt például a mezõgazdaság valódi helyzetérõl, arról hogy az elmúlt négy év milyen körülmények közé juttatta a magyar parasztembert.
     Kifogásolta, hogy a kormányfõ nem beszélt az egészségügy problémáiról, a nyugdíjasok helyzetérõl, "akiknek a zsebébõl több tízezer forintot vett ki a kormány" azzal, hogy 1999-ben módosította a nyugdíjtörvényt, és ezt a pénzt azóta sem adta vissza nekik.
     Kuncze Gábor hangsúlyozta: a beszédben nem esett szó a politikai közéletrõl, a feszültségekrõl, a közélet tisztaságának problémáiról, és a kormány mindezekben viselt felelõsségérõl.
     - Egy dologban értettem egyet: valóban egy vasárnap délelõtt megér négy nyugodt évet, el kell menni azon a bizonyos délelõttön, ott kell lenni, szavazni kell, mert le kell váltani ezt a kormányt ahhoz, hogy legyen négy nyugodt évünk - jegyezte meg Kuncze Gábor.
 

     ORSZÁGÉRTÉKELÕ - MIÉP

     - Egysíkú beszédet mondott a miniszterelnök, amely nem országértékelés, mérlegkészítés, hanem a részben megkérdõjelezhetõ eredmények ismertetése volt - fogalmazott Balczó Zoltán, a MIÉP parlamenti frakcióvezetõ-helyettese a kormányfõ Pesti Vigadóban elhangzott szavaira reagálva, csütörtökön az MTI-nek.
     A politikus szerint a 2006-ig terjedõ idõszakra szóló ígéretek helyett arról az új stratégiáról kellett volna szólni, amely az európai uniós csatlakozási feltételek megváltozásából adódik.
     Balczó Zoltán úgy vélte: a jövõrõl szólva lehetetlen valamiféle stratégiát felvázolni a csatlakozással összefüggésben, mert a feltételek alapvetõen megváltoztak az elmúlt négy év alatt. A megkérdõjelezhetõ eredmények közül példaként említette, hogy az egyetemeken, fõiskolákon valóban sokkal többen tanulnak, mint korábban, a felsõoktatás színvonala azonban romlott a feltételek hiánya miatt. +++

Azt feltétlenül helyeselhetjük, hogy az MTI az ellenzék véleményét is közreadta. Azt azonban, hogy a miniszterelnöki beszéd több mint vázlatosan került ismertetére és rövidebben, mint a róla mondott ellenzéki vélemények, az felháborító. Meg kellett volna egyébként minden parlamenti pártot szólaltatni, ez sem történt meg.

A Magyar Nemzet on line olvasói részletesebb információhoz jutottak, mint a fentiek. A Népszabadság on line címoldalán megtalálható volt az Orbán beszédre adott reakciókat idézõ felvezetés, de a cikk ismételt próbálkozás ellénre csak hibajelzést adott este fél tízkor.

A kedves olvasóknak további jó böngészést!

Surján László
 
Vissza a kezdõlapra