Ortodox karácsony Oroszországban
Az ortodox keresztény karácsony szentestéjét ünnepli vasárnap Oroszország. Az összoroszországi közvéleménykutató intézet vasárnap nyilvánosságra hozott felmérése szerint az ország lakóinak 74 százaléka ünnepli meg a karácsonyt, míg 1997-ben csak a megkérdezettek 58 százaléka adott ilyen választ.

    Oroszországban a hivatalos ünnepek sorába a pártállam 1991-es összeomlása után visszatért karácsony egyértelműen egyházi-vallási jellegű: az emberek továbbra is újévkor keresik fel és ajándékozzák meg szeretteiket. Visszatért viszont jogaiba a hagyományos karácsonyi menü, amelynek - egyházi előírások alapján - a lisztből, rizsből és mézből készült édesség, valamint a bab és a dió az alapja Oroszországban.
     Egy másik, ugyancsak vasárnap nyilvánosságra hozott közvéleménykutatás szerint az oroszországi polgárok több mint 80 százaléka vallja hívőnek magát. Szociológiai kutatások tanúsága szerint azonban csak a lakosság mintegy 4 százaléka látogatja rendszeresen a templomokat. Tömegeket vonz viszont a karácsonyi éjféli mise, ezért a moszkvai önkormányzat úgy döntött, hogy hétfőre virradó éjszaka is működni fog a tömegközlekedés, hogy a város lakói könnyebben részt tudjanak venni a vallási szertartásokon.
     II. Alekszij moszkvai patriarcha az orosz főváros egyik új büszkeségében, a Sztálin által fölrobbantatott, és az elmúlt években eredeti pompájában újjáépített Megváltó Krisztus székesegyházban celebrál éjféli misét. A Megváltó Krisztus székesegyházban hagyományosan megjelennek az orosz politikai és közélet vezető képviselői is. Az 5 órás szentmisét a közszolgálati televíziók élő egyenes adásban közvetítik, de idén először az Interneten is követhető lesz a szertartás.
     Vlagyimir Putyin orosz elnök több Moszkva környéki ősi egyházi központot is felkeresett az ortodox karácsony előtti napon.

mti
Vissza a kezdőlapra