Orbán Viktor Horvátországban - egyezmények, nyilatkozatok
Magyarország és Horvátország stratégiai partnersége új szakaszába lépett azzal, hogy a rijekai kikötő magyar befektetéséről szóló szerződést sikerült aláírni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Zágrábban, a horvát partnerével, Ivica Racannal folytatott megbeszélését követő nyilatkozatában.

    A magyar kormányfő kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Horvátországban, és előbb szűk körű, majd a delegáció bevonásával plenáris tárgyalást folytatott Ivica Racannal.
     Magyarország érdeke, hogy Horvátország nemzetközileg sikeres legyen és minél hamarabb belépjen a NATO-ba és az Európai Unióba - hangsúlyozta Orbán Viktor.
     A találkozókat követően a miniszterelnökök aláírták a kormányközi együttműködési vegyes bizottság létrehozására vonatkozó jegyzőkönyvet. Orbán Viktor és Ivica Racan jelenlétében rögzítették azt a szerződést is, amelynek értelmében a Ganz-Port Rijeka cég 33 éves koncesszióhoz jut a rijekai kikötőben mezőgazdasági termékek tárolására alkalmas terminál felépítésére és használatára. A 28 millió dolláros projekt létrehozása még az idén elkezdődhet, és a tervek szerint 2003 végére fejeződik be.
     Orbán Viktor nyilatkozatában hangsúlyozta: ígéretet tett horvát partnerének arra, hogy a magyar oldalon - a főváros és a határ felől egyaránt - még az idén tavasszal megkezdődik a Budapest-Rijeka autópálya kiépítése.
     A magyar kedvezménytörvény hozzájárul a horvátországi magyar közösség identitásának erősítéséhez, és hidat képez a két ország közötti együttműködésben - jelentette ki Ivica Racan.
     A horvát kormányfő további lépéseket szorgalmazott a jól fejlődő magyar-horvát gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségek kiaknázására, elsősorban a vegyes vállalatok közötti kooperáció terén.

MTI
Vissza a kezdőlapra