Orbán Viktor horvátországi programja
Kórógy - az újjáépített református templom újraszentelése
Eszék - a magyar főkonzulátus átadása

Kórógy
Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó, valamint a horvátországi látogatáson tartózkodó magyar delegáció többi tagja szombaton Kórógyon részt vett a délszláv háború során megsérült, és azóta újjáépített helyi református templom ünnepélyes átadásán és újraszentelésén.

     Az istentisztelen, amelyen Tőkés László királyhágó-melléki református püspök mondott prédikációt, több mint ezer ember gyűlt össze a templomba. Tőkés László hangsúlyozta: a kórógyi templom az otthonra találás, a hazatérés jelképe és megtestesítője és egyben a béke és a megbékélés monumentuma.
     A magyarok lakta Kórógyot 1991 őszén rombolták le az akkor már független horvát köztársaságot lerohanó jugoszláv néphadsereg alakulatai és a nyomukban járó csetnik martalócok.
     A lakosság akkor elhagyta az Eszék-Vinkovci-Vukovár háromszögben lévő települést, nagy része magyarországi menekülttáborokba került. A kelet-szlavóniai falunak 1991 őszén 748 lakosa volt, közülük 603 magyar.
     Az Árpád-korban létesült Kórógy református templomát, amely még 1869-ben épült, a harcok során súlyosan megrongálták. Szerbia és Horvátország 1995-ös megállapodása után 1997 októberében kezdődhetett meg a lakosok visszaköltözése a faluba és a település újjáépítése.
     A magyar kormány 1999-ben 200 millió forintos segélykeretet hozott létre a délszláv háborúban szétrombolt horvátországi magyar települések újjáépítésének támogatására és ebből az összegből készült el a kórógyi református templom is.
     Orbán Viktor a templomban mondott ünnepi beszédében felidézte: Tisza István miniszterelnöknek talán az utolsó nyilvános szereplése volt 1918-ban, amikor ellátogatott Kórógyra, mielőtt merénylet áldozata lett volna.
     A kormányfő köszönetet mondott azoknak, akik befogadták a háború elől Kórógyról Magyarországra menekült embereket.
     - A templom újjáépítése hirdeti a hitet abban, hogy Kórógyon mindig lesznek magyarok - fogalmazott Orbán Viktor.
     Az istentiszteletet követően Orbán Viktort és kíséretét ebédre látták vendégül a kórógyi magyarok.
     A miniszterelnök és kísérete kétnapos hivatalos horvátországi látogatását befejezve szombaton délután hazaindult Magyarországra.

Eszék - a magyar főkonzulátus átadása

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, hivatalos horvátországi látogatásának második napján Eszéken ünnepélyes keretek között átadta a Magyar Köztársaság főkonzulátusának épületét, majd nyolc horvátországi magyar személynek magyarigazolványt nyújtott át.

    Az eseményen jelen volt a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó, Németh Zsolt külügyi államtitkár, Csóti György zágrábi magyar nagykövet, valamint a magyar és a horvát parlament több képviselője.
     - Minden Kárpát-medencei magyar főkonzulátus átadása ünnep, hiszen azt jelenti, hogy a magyar nemzet határon kívül rekedt és elzsibbadt tagjaiban ismét megindulhat a vérkeringés - fogalmazott Orbán Viktor az átadáson mondott beszédében.
     Az új magyar külképviseletet, amely jövő hétfőn nyitja meg kapuit, Magyar József főkonzul vezeti.
     Beszédét követően a miniszterelnök a főkonzulátus épületében nyolc horvátországi magyar személynek magyarigazolványt adott át.
     A kormányfő átnyújtotta a dokumentumot Pasza Árpádnak, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) elnökének, Jakab Sándornak a HMDK ügyvezető elnökének, Kelemen Józsefnek, a 80 hektáron gazdálkodó laskói földművesnek, Dékány Zsuzsanna nyugdíjas tanárnőnek, valamint Varga Gábor eszéki villanyszerelőnek, feleségének és két gyermekének. A horvátországi új magyarigazolvány-birtokosok közül négy ugyanahhoz a - kétgyermekes - családhoz tartozik.
     A miniszterelnök felkereste az eszéki magyar oktatási és művelődési központot is, amely a horvátországi magyarság szellemi és kulturális központjának számít. Orbán Viktor megtekintette a művelődési központban kialakított magyarigazolvány ajánló irodát, és találkozott Zlatko Kramaric eszéki polgármesterrel, aki átadta a város emlékérmét a miniszterelnöknek.
     A miniszterelnök találkozott a helyi magyarság képviselőivel, a HMDK vezetőivel. Egy erdődi magyar elmondta Orbán Viktornak, hogy unokaöccse középiskolai osztálytársa volt a kormányfőnek - erre a politikus is emlékezett.

MTI
Vissza a kezdőlapra