Az OVB ülése - felkészülés a választásra
Az országgyűlési választás technikai előkészületei a tervezetteknek megfelelő ütemben zajlanak, s ha ez nem változik ezután sem, akkor megteremtik a lehetőségét annak, hogy a választási folyamat eredményes legyen - állapította meg Ficzere Lajos, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke a testület pénteki ülésén.

    Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda titkárságvezetője az aktuális feladataikat részletezve elmondta, a választási felkészülésük zökkenőmentes, s így február 4-én, de legkésőbb 8-ig minden választásra jogosult megkaphatja a választási nyilvántartásba vételéről szóló értesítést és az ajánlási szelvényt. Hozzátette, az ajánlási szelvényeket attól kezdve lehet gyűjteni, hogy azokat megkapta valaki.
     Budapest és Pest megye kivételével minden megye közigazgatási hivatala rendelkezik már a nagy teljesítményű gyors nyomtatókkal, vágógépekkel, s mindenütt megkötötték a szerződést a Magyar Postával az értesítők és az ajánlószelvények kézbesítéséről.
     Elmondta a titkárságvezető azt is, hogy a BM választási hivatala Budapesten és Pest megyében átvállalta a helyi szervektől a 2,2 millió választójogosult névjegyzékének összeállítását. Emiatt, ezzel egy időben más szolgáltatást, így például néhány egyéni választókerületnek az egyéni névjegyzék összeállítási igényét nem tudja teljesíteni.
     A választáson való részvételre mozgósító pártsemleges kampányhoz, a hirdetmények kivételével, már minden szükséges közbeszerzési eljárást lefolytattak. Reményeik szerint legkésőbb január végéig minden településre megérkeznek a választásról szóló hirdetmény-plakátok.
     A választási információs szolgálatoknál a pártok hozzájuthatnak a választási bejelentkezésükhöz szükséges információs anyagokhoz.
     Az úgynevezett választási füzetek újabb kötetei is megjelentek: választási információs szolgálatokról szóló mellett egy másik kiadvány, az újságírók jogi, etikai segédlete.
     A választással összefüggő részletes eljárási szabályokat rögzítő 1998-as BM rendelet módosítása a múlt héten megtörtént. Az érdeklődők a Magyar Közlönyben való megjelenése előtt az interneten már hozzáférhetnek a joganyaghoz a BM választási honlapján.
     Az OVB a törvényi feltételek teljesítését megállapítva, választási nyilvántartásba vett három pártot. A Munkáspárt, a szegedi székhelyű Magyar Vállalkozó Egységpárt és a Szabad Szabadságért Párt került elsőként nyilvántartásba. Ez utóbbit Rácz Károly, a Terry Black néven is ismert személy képviseli.
     Az OVB egyhangúlag megállapította, hogy hatáskörileg nem illetékes azoknak a választással összefüggő kérdéseknek a megválaszolására, amelyeket a Magyar Rádió elnöke intézett a testülethez.
     A rádióelnök egyebek mellett arra is választ várt az OVB-től, hogy kormánypártinak vagy ellenzékinek kell-e tekintetni a különböző kisgazdapártokat.
     A bizottság tagjai szerint a felvetett kérdésekre a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvény, illetve az ORTT választási ajánlása alapján válasz adható. A kisgazdapártokkal kapcsolatban pedig Ficzere Lajos szerint az érintetteknek kell döntést hozniuk.
     A Győr-Moson-Sopron megyei Edve község beadványa kapcsán az OVB állásfoglalás kiadása nélkül megállapította, hogy a választási eljárásról szóló törvény adott szakasza alapján a polgármesteri poszt megüresedése esetén 30 napon belül új választást kell kiírni. A 170 lakosú település a felesleges költségek miatt szerette volna, ha új választás nélkül az alpolgármester irányításával működne tovább a képviselőtestület az őszi önkormányzati választásokig.

MTI
Vissza a kezdőlapra