Markó Béla az RMDSZ-PSD-együttműködésről
Remélhetőleg már kedden aláírható lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a kormányon lévő román Szociáldemokrata Párt (PSD) újabb egy évre szóló együttműködési megállapodása - jelentette ki vasárnap Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

    - Az együttműködés folytatásának jelentős újdonsága lesz, hogy az országos szintű megállapodás mellett az RMDSZ és a kormánypárt helyi - megyei, területi - szervezetei is közös dokumentumba foglalják az együttműködés feltételeit és céljait - mondta el Markó az RMDSZ és a PSD vezető képviselőinek kétnapos találkozója után.
     A két szervezet mintegy 20-20 vezető képviselője szombaton és vasárnap Slanic Moldova hegyi üdülőfaluban folytatott megbeszélést.
     A találkozón elsősorban a kormánypárt és az RMDSZ politikai kapcsolatait: a törvényhozási, a kormányzati és a helyi együttműködés kérdéseit beszélték meg. Külön-külön témaként vitatták meg az etnikumok közötti viszonyt, valamint a tulajdonkérdést.
     Slanic Moldovában a készülő együttműködési megállapodás szövegét nem egyeztették. Ez várhatóan hétfőn történik, miután a PSD is véglegesíti a maga javaslatát. Az RMDSZ Operatív Tanácsa már csütörtökön kidolgozta saját végleges szövegváltozatát.
     - Úgy látjuk, hogy a legfontosabb kérdésekben egyetértés van, remélhetőleg nem lesz akadálya annak, hogy esetleg már kedden aláírjuk a megállapodást - mondta Markó Béla.
     - A Slanic Moldovában tartott találkozón sikerült egyetértésre jutni az újabb együttműködési megállapodásról, beleértve azt is, hogy helyi szinten hasonló megállapodások születnek - közölte a megbeszélések után Cozmin Gusa, a PSD főtitkára. A kormánypárt vezető politikusa szerint a találkozó nagyon hasznos volt abból a szempontból, hogy az RMDSZ támogassa a kormány tavaly megkezdett erőfeszítéseit.
     A PSD főtitkára külön kiemelte: az idén a román külpolitika egyik legfontosabb célja elérni azt, hogy novemberben a NATO prágai csúcstalálkozóján felkérjék az országot az északatlanti szövetséghez való csatlakozásra.
     Markó Béla szerint az RMDSZ sokat tehet Románia európai integrációjának sikeréért. Mindenekelőtt azzal, hogy a kormánypárttal folytatott együttműködése megteremti azt a politikai stabilitást az országban, ami nélkülezhetetlen a konkrét integrációs követelmények teljesítéséhez szükséges új törvények elfogadásához, a már meglévők módosításához, bizonyos folyamatok - mint például a tulajdon visszaadás és a privatizáció - befejezéséhez, illetve felgyorsításához.
     A NATO-csatlakozással kapcsolatban egyre erőteljesebben fogalmazódik meg az az elvárás Romániával szemben, hogy határozottan lépjenek fel a korrupció visszaszorítása érdekében. Markó Béla hangsúlyozta, hogy az RMDSZ ezen a téren elsősorban a szükséges törvényhozási intézkedések támogatásával tud segíteni.
     Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a két szervezet helyi szinten tervezett együttműködése ezen a területen is hasznos lehet.

MTI
Vissza a kezdőlapra